Bejött a magyar ötlet Obamának

Egyetlen európai cégként vesz részt a Prezi az amerikai ConnectED nevű iskolai programban. Árvai Péter társalapító-vezérigazgató a Kossuth rádióban a kezdetekről is mesélt.

2014. március 4., 10:05

A Svédországban született Árvai Péter szülei magyarok, s mindig azt hallotta, Magyarország tele van tehetséges, okos emberekkel, még ha ezt itthon nem is igazán hiszik el, s az volt a vágya, hogy ezt megmutassa a világnak. Amikor 2008-ban Budapestre érkezett, hogy találkozzon Halácsy Péterrel és Somlai-Fischer Ádámmal, s közös céget alapítsanak, a nagybátyja arról beszélt neki, hogy itthon nem állnak jól a dolgok, s el sem tud képzelni egy Magyarországról induló, világsikert elérő vállalkozást. Azóta mindannyian nagyon büszkék rá, hogy képesek voltak öt év alatt ennek az ellenkezőjét bebizonyítani.

A kezdetekről Árvai Péter, a Prezi társalapító-vezérigazgatója elmesélte, a szolgáltatást először Amszterdamban, egy kezdő vállalkozások számára szervezett konferencián mutatta be. Öt perc állt rendelkezésére, s azt találta ki, hogy a többiekkel ellentétben öltönyt, nyakkendőt vesz fel, s a színpadon levágja a nyakkendőjét, ezzel demonstrálva, hogy fel lehet szabadulni a PowerPoint limitált, kockás gondolkodásából. Egy malőr miatt azonban – mivel az ollót nem vitték fel neki időben a színpadra – improvizálni kényszerült, s miközben azon szorongott, hogy egy teljes évnyi ingyenmunkája megy éppen veszendőbe, feltette a kérdést a közönségnek, hányan fizetnének a bemutatott szoftverért. Az volt az első pillanat, amikor megérezte, ebből lehet valami: a közönség fele ugyanis felemelte a kezét.

Innen még hosszú út vezetett az amerikai elnökig, a találkozó február 28-án jött létre. Barack Obama kilenc céget kért meg Amerikában arra, hogy segítsenek olyan iskoláknak, ahol nincs meg a szükséges felszerelés. Többek között az Apple, a Microsoft társaságában a Prezi az egyetlen európai hátterű cég a ConnectED nevű iskolai projektben. A Prezi százmillió dollár értékű licenccel járult hozzá a programhoz. A magyar vállalkozás prezentációkészítő szoftverét ma már a világ 190 országában 36 millióan használják.

A sikerhez minden bizonnyal hozzájárult az is, hogy a Preziben fontosnak tartották, hogy olyan munkakörülményeket, munkahelyi légkört és feltételeket teremtsenek, ahol a dolgozók kiélhetik a kreativitásukat. A Preziben nincs megszabott munkaidő, a csapatok maguk döntenek arról, mikor tartanak megbeszéléseket. Az irodaházba belépőt nem szigorú recepció fogadja biztonsági őrökkel, hanem egy barátságos tér, zenesarok hangszerekkel, minikönyvtár, pingpongasztal, s az alkalmazottak bevihetik a munkahelyre a gyerekeiket, sőt a kutyájukat is.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.