Az erős stresszhatás árt a fogyókúránknak

Megtalálták a választ arra kérdésre, hogy egy stresszes munkanap után miért vágyódunk annyira egy szelet pizza, vagy csokis sütemény után.

2011. február 7., 10:55

Egy állatokon végzett új kísérlet eredményei azt mutatják, hogy az erős stresszhatás könnyen túlzott ételfogyasztáshoz, faláshoz vezethet. A Pennysylvaniai Egyetem kutatói csökkentett kalóriatartalmú étrenden lévő egerek viselkedését és hormonszintjét vizsgálták. Egy háromhetes diétát követően az egerek testsúlyuk 10-15 százalékát veszítették el, hasonlóan az emberekhez. A „jojó-effektus” – a testsúly ideiglenes csökkenése, majd a gyors visszahízás – jól ismert jelenség. Tracy Bale és munkatársai megfigyelték, hogy a magasabb kortikoszteron stresszhormon-szinttel rendelkező egerek depresszióra utaló viselkedési mintákat produkáltak.

A kutatók azt is megállapították, hogy számos – a stressz kezeléséért és az étkezésért felelős – gén megváltozott a kísérleti állatokban. A tudósok az egereket stresszes környezetbe helyezték, és megfigyelték, hogy mennyi zsíros táplálékot vesznek magukhoz. A korábban csökkentett kalóriatartalmú étrenden lévő egerek sokkal több magas zsírtartalmú ételt fogyasztottak, mint a normál étrenden lévő társaik. „Az eredmények arra utalnak, hogy a fogyókúra nemcsak megnöveli a stressz-szintünket, amitől eleve nehezebbé válik a diéta, de még az agyunk is 'átprogramozódik', hogy hogyan reagáljon stresszhelyzetben” – állítja Bale. A stressz megfelelő kezelése nagyon fontos szerepet játszik a sikeres fogyókúrában – teszi hozzá Jeffrey Zigman, a Texasi Egyetem munkatársa.