Asztma, vagy rák: micsoda kizáró okok

Akár 10%-kal is csökkentheti a rák kialakulásának esélyeit az asztmatikus és allergiás betegségek jelenléte, állította a Klubrádió Női vonal című műsorában Varga Gábor kutató. A látszólagos ellentmondás hátterében az allergiás tüneteket kiváltó immunrendszeri túlműködés áll, amely csökkenti a rák kialakulásának esélyét.

2011. augusztus 24., 05:35

Paradox módon a túl tiszta környezet az, amely elszoktatja az ember védekező rendszerét azoktól az impulzusoktól, amelyekhez az evolúció nyomán hozzászokott, és ezáltal semmilyen reakciót nem váltott ki. Ezt támasztja alá, hogy a sokkal tisztább az egykori NSZK területén az allergiás tünetekkel rendelkező emberek száma az összlakossághoz képest 5.9% volt, amíg ugyanez a rosszabb körülmények között élő volt NDK területén csupán 3.9%.

A szakember hozzátette, hogy az allergiaellenes gyógyszerek pontosan ezt a túlműködő immunrendszert gyengítik, amellyel a tüneteket ugyan enyhíthetik, azonban hosszú távon károsak lehetnek, ugyanis rákkeltőek, ezért azokat a gyógygomba kivonatokat ajánlja, amelyek nem gyengítik, csupán szabályozzák az immunrendszerünket - hangzott el a

Klubrádióban.