A világ összes koronavírusa elférne egy kólásdobozban

A Földön megtalálható 200 kvadrillió, 100 nanométeres részecske még egy kólásdobozt sem tudna megtölteni.

2021. február 11., 16:58

Szerző:

Őrült számításra szánta el magát a TheConservation lap - egy matematikus-biológus ugyanis arra vállalkozott, hogy kiszámolja, mekkora helyet foglalna el a világ összes koronavírusa egy helyen. 

A számítás szerint - hivatalos statisztikák alapján - naponta körülbelül félmillió embernél állapítják meg világszerte a koronavírus-fertőzést, azonban sokan nem kerülnek be a hivatalos statisztikák közé, az Egészségügyi Metrikai és Becslési Intézet szerint a valós szám nagyjából napi 3 millió lehet. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a megfertőződés utáni hatodik napon lehet csúcson a szervezetünkben a járvány, ezután folyamatosan csökkent a vírussejtek száma. Ahhoz, hogy kiszámoljuk, mennyi koronavírus van a világban, már csak azt kell tudni, hogy mekkora egy koronavírus, és egy fertőzött szervezetében körülbelül hány darab található meg.

A Conversation egy meg nem jelent tanulmányra alapozva azt állítja, egy átlagos fertőzött szervezetében körülbelül 1 és 100 milliárd közötti koronavírus található meg. Eszerint összesen körülbelül 200 kvadrillió (2x10¹⁷) részecske található meg a földön. Egy SARS-CoV-2 részecskének a mérete körülbelül 100 nanométer. A számítások szerint összesen körülbelül egy 160 milliliteres üvegcsét tudna megtölteni a világ összes koronavírusa, így még egyik 330 milliliteres kólásdobozban is könnyedén elférnének.

(Kiemelt kép: Bethan Abra)