A szóvivő nem beszél

Pártalelnök, államtitkár, nagyköveti lobbista, kisvárosi piacok szerelmese, valamint nyugdíjvédelmi megbízott. Október óta pedig újra a Fidesz szóvivője. Selmeczi Gabriella portréját LAMPÉ ÁGNES rajzolta meg.

2012. január 18., 11:04

„Zsenge lánykorától” – így mondják róla – tagja a Fidesznek. A budaörsi csoport alapítója, az első ciklusban pártlistás helyi képviselő, ’94-től országgyűlési képviselő.

Van üzemgazdászi és jogi diplomája, sőt főiskolán szerzett újságírói képesítése is – utóbbi szakmát szerkesztő-riporterként egy esztendőn át gyakorolta a budaörsi városi televízióban.

– Gabi fontos ügyekben nem vett részt. A kilencvenes évek elején egy budaörsi zöldséges lányaként tartották számon – emlékszik vissza egy régi ismerőse. – A kilencvenes évek közepén a pártban szomorúan konstatálták, hogy baj van, eltűntek a jó nők. Az egyetlen mentsvárat Gabi jelentette, aki a maga szoláriumos stílusában nyilván sokaknak tetszett. Ennek és persze az ambiciózusságának köszönheti, hogy helyzetbe került.
Meg annak, hogy Kövér László patronáltja és Orbán Viktorék családi barátja volt.

– Rengeteget számít neki a külsőség, szeret szerepelni, de a döntésekből nem veszi ki a részét. Határozottan, öntudatosan, bármilyen szöveggel kiáll a média elé, nem jön zavarba, és nem érdekli, igaz-e, amit elő kell adnia.
1992-ben lett tagja a Fidesz országos választmányának, 1993-ban már a párt alelnöke.

Emlékezetes, amikor Bokros Lajos annak idején az oktatási törvény és a tandíj körüli parlamenti vitában azzal szellemeskedett, hogy „Burundiban sincs egyetem, mégis jól megvannak”, Selmeczi azt válaszolta: „Burundiban megették a pénzügyminisztert, és egész jól megvannak.” Majd bocsánatot kért Burundi népétől.

Elzárta a csapokat

1994 és 1998 között a témában igazán jártas Frajna Imrével párban vitte az egészségügyi témákat. Orbán 1998-as győzelme után egy évre a Miniszterelnöki Hivatal társadalombiztosítási alapokért felelős politikai államtitkárává avanzsált. Látványos akciókba kezdett: feloszlatta a társadalombiztosítási önkormányzatokat, elbocsátotta Cser Ágnest. „Elzártuk a csapokat”, „a tb-önkormányzatok felelőtlen gazdálkodása miatt milliárdok folynak el” – hangoztatta.

– Erre volt kitalálva.
Hetyke nő, betanult néhány panelt, a mostani nyugdíjpénztárügynél szinte visszahallani az akkori mondatokat: a szocialisták ellopták az emberek pénzét, majd az állam megvéd mindenkit, és visszaszerzi a vagyont, ilyeneket. Közben beleszeretett a később eredendő ősbűnnek minősített több-biztosítós egészségügyi modellbe, az apostolasszonyává vált – mondja az egészségügyi kormányzatban több ciklusban magas pozíciót betöltő ismerője.
1999-ben robbant a Lockheed-botrány. Ha valaki nem emlékezne: Selmeczi és egy államtitkár társa harmincegy fideszes képviselővel levélben lobbizott azért, hogy Steven M. Jones legyen az USA új budapesti nagykövete. A férfi nem mellesleg a Lockheed Martin fegyvergyár egyik pénzügyi vezetője, így a készülő magyarországi vadászrepülőgép-vásárlási tender érdekeltje volt. Amitől igazán kínos az ügy: Selmeczi akkori élettársa a Lockheed Martin lobbistájaként dolgozott.

Selmeczi lemondott, parkolópályára került. Az egészségügyi bizottság alelnöke lett, formailag. Érdemben nem vett részt a munkában. Később is üldögélt különféle bizottságokban, de évekig nem lehetett róla hallani.

Posztjai azért maradtak: 2003-ig Pest megyei elnök, 2003-tól regionális elnöki megbízott, 2000-től 2006-ig frakcióvezető-helyettes.

Közben alakult a magánélet, feleségül ment egy gyógyászati segédeszközökkel foglalkozó férfihoz, hamarosan megszületett első gyermekük.

– A terhessége alatt is végig magas sarkúban járt, adott magára. A babát behordta a Parlamentbe, egy neki kialakított szobában szoptatta, tolta a babakocsit. Központi témája volt, hogyan fogyjon vissza, mikor megy rá a régi szoknyája – emlékszik egyik kollégája.
2002-ben ismét hibázott, „kiflilopáson” érték. Egy korabeli tudósítás szerint: „A késő esti órákban hajszárítót akart vásárolni a budaörsi áruházban, amikor összetalálkozott egy ismerősével. A férfi megkínálta egy sós stanglival, amiből a képviselő a második kínálásra letört egy darabot.” Az áruház biztonsági szolgálata két órán át faggatta. Az ismerőse végül kifizette az ominózus pékárut.
Selmeczi 2006-tól Szijjártó Péter mellett a párt szóvivője. Egy interjúban arra a kérdésre, mennyi pénzt költ a Fidesz a választási kampányra, azt válaszolta: „Szóvivőként nem ebben vagyok kompetens, az otthoni háztartásomról pontosan tudnék beszámolni.”

Ráadásul hölgy

2008 májusában azért emelte fel a szavát, hogy minden település tartson hetente helypénz- és adómentes piacot. Mert „nagyszüleinknél egyfajta kulturális központ volt a piac, ahol az asszonyok kicserélték receptjeiket, valamint gyermeknevelési tapasztalataikat”.

2008-ban született második gyermeke. A munkát akkor sem adta fel, ismét használta a parlamenti különszobát.

2010-ben a politikában is reaktiválta őt Orbán Viktor: nyugdíjvédelmi megbízottá nevezte ki. Úgy tudni, az ötlet Kósa Lajosé, aki erről szerényen annyit mondott: „Közös a bölcsesség: az elnököt és az elnökség több tagját is dicséret illeti... Pártszóvivőnek kizárólag régi motoros jöhet szóba, méghozzá olyan, aki nem tagja a közvetlen pártvezetésnek. Gabi kiváló kommunikátor, kampányban is dolgozott pártszóvivőként. Ráadásul hölgy, ami ebben a műfajban előny: lekerekíti a szikár közlendőket, és talán kevésbé rontanak neki, mint egy férfinak.”

Így lett Selmeczi a magánnyugdíjpénztár-államosítás privát arca.

– Nem vádolható azzal, hogy elmélyült volna a részletekben – mondja egyik munkatársa. – Most is előadta: szó sincs a rendszer szétveréséről, sőt egyenesen megvédik a nyugdíjakat. Bejelentette, hogy megállhat a bűncselekmény gyanúja a magánnyugdíjpénztárak állítólagos vagyonvesztése ügyében, ezért a kormány vizsgálatot indít.
A minap ismét pártszóvivő lett. Ebbéli tevékenysége jobbára közlemények kiadására szorítkozik. Az egyikben az MSZP és a Demokratikus Koalíció szétválásáról szóló meredek elméletét írta le: „A szocialista hagyományoknak megfelelően az MSZP és a Gyurcsány-párt továbbra is átveri az embereket. Most éppen a nagy szakítás, majd szétválás színjátékát láthatjuk, holott a színfalak mögött már megköttetett a szövetség. Titkos paktumuk szerint a következő választások alkalmával – szorosan együttműködve – az MSZP adja majd a miniszterelnök-jelöltet, Gyurcsányt pedig nyilvánvalóan köztársasági elnöknek akarják jelölni.”

Gigászok csatája

Az MSZP Selmeczi és a kifli című kommünikéjében hasonló színvonalon válaszolt: „Az MSZP azt javasolja Selmeczi Gabriella szenátorasszonynak, hogy inkább nézze tovább a Való Világ című műsort, közben mártogassa tejbe a kiflijét, mert ehhez van affinitása, viszont fogalma sincs, mi történik a valódi világban, Magyarországon, különben nem mondana sorozatban annyi sületlenséget, felháborító hazugságot, agyrémnek minősülő összeesküvés-elméleteket.”

Gigászok csatája.

Selmeczi az új évet nem mindennapi gazdasági szakértéssel kezdte: „Látszik az is, hogy január 2-án még béke és nyugalom volt a piacokon és a tőzsdén, majd amikor visszajöttek a szilveszteri buliból a brókerek, akkor újra támadásba lendültek. Január 3-án már látszott a forinton, hogy újra támadás éri az országot.”

Majd a magánnyugdíjpénztárakat ijesztgette. Bejelentette: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal büntető feljelentéseket tesz hűtlen kezelés miatt. Mert „már látni, hogy jelentős kár van, az elmaradt haszon több milliárd forintra tehető... pénzek egy részét a működési költségek során eltüntették”.

A minap a Magyar Nemzeti Bank államadósság-számítását minősítette nem helytállónak. A jegybanki „nyilatkozatokban az almát a körtével akarják összehasonlítani: a bruttó hazai terméket ugyanis forintban mérik, az államadósság egy jelentős része pedig – és ez a szocialista kormányok egyik nagy bűne – devizában van”. Ezt mondta.

A Magyar Nemzeti Bank visszautasította Selmeczi nyilatkozatát.

Kíváncsiak volnánk a viszonválaszára, de a szóvivő szűken méri a mondatokat: nem ad interjút.