A Ryuguról származó minták szerint a földi élet a világűrből érkezhetett

A Földtől mintegy 300 millió kilométerre lévő Ryugu aszteroidáról származó minták elemzése arra utal, hogy a földi élet kialakulásához a világűrből érkező meteoritok járulhattak hozzá – közölték a kutatásban részt vevő tudósok kedden.

2023. március 21., 20:25

Szerző:

A Ryugu aszteroidáról származó mintában két, az élő szervezetek számára nélkülözhetetlen szerves vegyületet találtak, ami megerősíti azt a teóriát, hogy az élet kialakulásához fontos összetevők több milliárd évvel ezelőtt érkeztek a Földre az űrből származó meteoritokkal. A tudósok uracilt és niacint mutattak ki a Japán Űrügynökség Hajabusza-2 űrszondája által gyűjtött mintákban. Az uracil az RNS egyik kémiai építőköve, a niacin, más néven B3-vitamin vagy nikotinsav pedig létfontosságú az anyagcsere folyamatában.

Az összetevők a világűrből érkezhettek

A tudósok régóta kutatják, hogy milyen körülmények között alakulhatott ki az élet a 4,5 milliárd évvel ezelőtt született Földön. Az új eredmények azt a hipotézist támasztják alá, hogy a korai Földet bombázó üstökösök és meteoritok szállították az élet kialakulásához szükséges anyagokat. Korábban is találtak már kulcsfontosságú szerves molekulákat a Földön felfedezett, szénben gazdag meteoritokban. De felmerült, hogy ezek esetleg a földi környezetben „szennyeződhettek”.

„A legfontosabb eredményünk az, hogy a biológiailag jelentős uracil és a niacin valóban jelen van a földönkívüli környezetben, aszteroidák és meteoritok darabjaival kerülhettek a korai Földre. Gyanítjuk, hogy szerepük volt a prebiotikus evolúcióban és valószínűleg a földi élet kialakulásában” 

– mondta el Oba Jaszuhiro asztrokémikus, a japán Hokkaidói Egyetem tudósa, a Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Oba hangsúlyozta, hogy a molekulákat „a Ryugun egy érintetlen földönkívüli környezetben” találták meg, és a minták nem szennyeződhettek a földi környezettel. A 900 méter átmérőjű Ryugun két helyszínről gyűjtött mindkét mintában kimutatták az uracilt és a niacint is Oba beszámolója szerint. A kutatók az uracilt, a niacint és néhány más szerves vegyületet úgy vonták ki a Ryuguról származó mintából, hogy az anyagot forró vízben áztatták, majd folyadékkromatográffal és nagyfelbontású tömegspektrométerrel elemezték.

A Ryuguról a 2014-ben indult japán Hajabusza-2 űrszonda gyűjtött mintákat, amelyek 2020-ban érkeztek vissza a Földre. A Ryugu egy C-típusú aszteroida, amelyről a szakemberek úgy vélik, hogy a Naprendszer hajnalán, mintegy 4,6 milliárd éve képződhetett. A Ryuguról származó mintákat több kutatócsoport elemzi, hogy maximalizálják az új felfedezések esélyét.

A Nakamura Tomoki, a Tohoku Egyetem tudósa által vezetett kutatócsoport tavaly szeptemberben arról számolt be, hogy egy csepp folyadékot találtak az általuk vizsgált mintában. A vízcsepp „szénsavas víz volt, amely sót és szerves anyagokat tartalmazott”. Mint akkor elmondták: ez megerősítette azt az elméletet, hogy a Ryuguhoz hasonló aszteroidák „sót és szerves anyagot tartalmazó vizet” szállíthattak a Földre, amikor a bolygóval ütköztek.

(Kiemelt képünk: A japán űrkutatási hatóság (JAXA) által közreadott kép a Hajabusza-2 japán űrszonda kapszulájáról, amint belép a Föld légterébe Dél-Ausztrália állam sivatagos területe felett 2020. december 6-án. Fotó: MTI/EPA/JAXA)

Életének 95. évében elhunyt Vajna Zoltán Széchenyi-díjas gépészmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Hidrodinamikai Rendszerek Tanszékének professzor emeritusa, a Gépészmérnöki Kar volt dékánja – tudatta a BME kedden.

Egészségügyi előrejelzések szerint júniusban tetőzik Kínában a Covid második hulláma, amely hetente akár 65 millió embert is megfertőzhet. Az újabb pandémia-hullámba már a vírus új XBB-változatai is beleszólnak, mióta tavaly év végén Kína úgy döntött: eltörli a világon egyedülálló zéró Covid-politikáját.

 

Fecskeles címmel indít újabb lakossági madárszámlálási akciót a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely a TermészetLesen program következő állomása.