A modern rákterápia a személyre szabott orvoslásra fókuszál

Santosh Kesari a San Diegói Kalifornia Egyetem (UCSD) neurobiológia professzora és az UCSD Rák Központ Neuro-onkológia Programjának . Kutatási területe a glióma biológiája. A professzor és munkacsoportjának kutatásait az motiválja, hogy hatékony terápiát dolgozzanak ki agydaganattal rendelkező páciensek számára. Beszélgetőpartnerével, Boldogkői Zsolt professzorral korábban együtt dolgoztak a philadelphiai .

2015. január 17., 11:09

BZS: A rák gyógyítása a modern orvoslás egyik kudarcágazatának tűnik. Habár a betegek ma jóval tovább élnek, mint néhány évtizeddel ezelőtt, egy nem kellő időben diagnosztizált betegség még mindig halálos. Milyen ráktípusokat tudunk hatékonyan gyógyítani, és melyek azok, amelyek ellenállnak a beavatkozásoknak?

SK: Jelentős haladást értünk el sok ráktípus molekuláris alapjainak megértésében. Az utóbbi évtizedben e tudás alapján új rákellenes szereket tudtunk előállítani, például a krónikus mieloid leukémia ellen. Az ún. szolid tumorok esetében is értünk el sikereket, például az emlőrákban szerepet játszó Her2 receptor és a tüdőrák fontos tényezője, az EGFR receptor célzott gátlásában, hogy csak néhány esetet említsek. De még messzinek tűnik az út a glioblasztóma, a vese-, a hasnyálmirigy- és más tumorok gyógyításához. Az utóbbi években jelentős előrehaladás történt a melanóma terápiájában, melynek révén a túlélési idő szignifikánsan megemelkedett.

BZS: A tradicionális gyógymódok az operáció, a sugárterápia és a kemoterápia. Mi a gyakori kudarc oka? Miért nem működnek megfelelően ezek a terápiák?

SK: Először is az operáció és a sugárterápia rendszerint helyileg kezelik a daganatot, a rák azonban áttétet képez, és elterjed a testben, ezért itt ezek a technikák már nem segítenek. Egy másik nagyon fontos probléma az, hogy a daganatok jelentős része nem pusztítható el kemoterápiával. Az emberi daganatok 50%-ában ugyanis mutáns az ún. p53 gén, aminek egyik feladata, hogy az elfajult sejteket öngyilkosságra késztesse. Ráadásul, a kemoterápiára eredetileg érzékeny tumor sejtek képesek ellenállást kialakítani az alkalmazott kémiai anyagokkal szemben.

BZS: Milyen új próbálkozások vannak a rákgyógyításban és ezek közül, melyek lehetnek a megváltók?

SK: Számos ún. célzott szer, pl. az EGFR, a BRAF és a HER2 jelmolekulákat gátló készítmények óriási előrelépést hoztak az utóbbi évtizedben. Az új megközelítések, pl. a vakcinákkal vagy az immunrendszerre gátló hatást gyakorló fehérje molekuláknak a gátlásával az utóbbi öt évben jelentős túlélés növekedést értünk el az agytumorok esetében.

BZS: Lesz vajon olyan terápia, amely minden rákot gyógyít majd, vagy minden egyes daganat típusra külön technológiákat kell kidolgozni?

SK: A tumorok különböznek egymástól, ezért eltérően is kell kezelni őket. Nem valószínű, hogy egyetlen csodaszer megold majd minden problémát.

BZS: Milyen új molekuláris technológiákat alkalmaznak a rákdiagnosztikában?

SK: Az utóbbi években olyan új technikák jöttek létre, melyekhez nem szükséges biopsziát venni a daganatokból. A jóval könnyebben hozzáférhető vérből, vizeletből vagy a gerincvelői folyadékból is meg lehet állapítani, hogy kialakult-e rák a testünkben, és ha igen, milyen eredetű. Ehhez ún. bio-markereket kell azonosítani, melyek lehetnek például a sejtekből kiszabadult DNS, egyes fehérjék, a keringésben lévő tumor sejtek, és bizonyos kis molekulájú RNS-ek (ún. mikro RNS-ek). Nagy munka vár azonban még ránk, amíg e módszerek eljutnak a klinikai alkalmazásig.

BZS: Milyen újdonságokra lehet számítani a jövőben a diagnosztikát illetően?

SK: A modern terápiák alkalmazásánál ismernünk kell a rák sejtek DNS-ében végbement változásokat, hogy adekvát stratégiát tudjunk kidolgozni a daganattal szemben. A rák azonban egy dinamikus folyamat, gyorsan változik, különösen a kezelések hatására. Követnünk kell ezért ezeket a genetikai és epigenetikai változásokat, mégpedig nagyon gyorsan. A genommal foglalkozó tudomány területek óriási ütemben fejlődnek, hamarosan alacsony költség ráfordítással képesek leszünk a gyors reagálásra.

BZS: Csak a pénzhiány az oka, hogy nincsenek össznépi szűrő programok?

SK: Igen, ez az egyik ok, a rákdiagnosztika még eléggé drága. Fel kellene ismerni, hogy a rákszűrés eleinte ugyan befektetést igényel, később azonban a költségek megtérülnek. A rákbetegek kezelése sokkal drágább, mint az időbeni beavatkozás.

BZS: Mi a rák oka?

SK: Ez egy érdekes kérdés. A Science-ben a következőt írják erről (

itt). A cikk lényege, hogy a rákos megbetegedések mindössze harmada tulajdonítható genetikai vagy környezeti tényezőknek, a kétharmada egyszerűen rossz szerencseként alakul ki véletlenül a DNS kettőződése során. Tehát nem teljesen véletlen a folyamat, mert az elfajulás gyakorisága függ attól, hogy milyen gyakran kettőződik meg a DNS, más szavakkal, hogy mennyit osztódik egy adott sejttípus. A dohányzás szintén jelentősen megemeli a tüdőrák kialakulásának esélyét.

BZS: Hogyan lehet elkülöníteni, hogy mely gének megváltozása játszik oki szerepet és melyek csak okozatok?

SK: Sokféleképpen vizsgálják ezt, részben a korábbi ismereteket alkalmazzák, részben sejtkultúrán és állat modelleken végeznek kísérleteket. A különféle tesztekben azt vizsgálják, hogy egy adott gén illetve annak mutáns változata szükséges-e a rák kialakulásához.

BZS: Angelina Jolie a BRCA1 gén olyan alléljait hordozza, ami nagy eséllyel mellrákot okoz. A híresség az amputáció mellett döntött. Jól tette, nem lett volna elegendő a folyamatos kontroll vizsgálat?

SK: Ez egy vitatott téma, és nincs egyetértés benne. Elvileg a folyamatos kontroll egy jó megoldás lehet. A BRCA1 gén mutációja nem csak emlő-, hanem petefészek rákot is okozhat, igaz ezt alacsonyabb gyakorisággal. Szóval, ez egy személyes döntés, ami szakmailag akár igazolható is.

BZS: Véleményed szerint a közeljövőben lehet majd génterápiával gyógyítani az ilyen egy gén által okozott betegségeket? Nem csak a biológiai technológiára, hanem a társadalmi elfogadottságra és a törvényi szabályozásra is gondolok. Engedélyezik majd az ún. csíravonal génterápiát, melynek eredményeként a test összes sejtje tartalmazza az idegen gént?

SK: Úgy vélem, hogy olyan súlyos betegségek, mint pl. sarlós sejtes vérszegénységre, vagy több genetikai alapú anyagcsere betegségre hamarosan megoldják a technológiát. Állat modelleken már működik a technológia, csak adaptálni kell az emberre. Nemrég fejlesztettek ki egy rendkívül hatékony génsebészeti módszert, az ún. CRISPR/Cas rendszert. Ezzel, vagy a hagyományos módszerekkel hamarosan megoldható lesz a probléma.

BZS: Feltéve, ha lesz rá engedély. Az utóbbi években újra engedélyeztek néhány ún. szomatikus génterápiás protokollt, tehát, amikor bizonyos szövetekben végezték el a genetikai módosítást. A csíravonal génterápia nagy társadalmi ellenállásba ütközik. Az emberek azt gondolják, hogy a DNS-ünk megváltoztatása szentségtörés, és ezt nem csupán vallási okok miatt gondolják sokan.

SK: Hát igen, a csíravonal génterápia egy más kérdés, ezzel kapcsolatban a társadalmi felfogásnak meg kell változnia.

BZS: Mi a személyre-szabott gyógyászat és hogyan alkalmazható ez a rákterápiában?

SK: A személyre-szabott orvoslás azt jelenti, amit a kifejezés is sugall: az egyént egyedileg kezeljük. A jelenlegi gyógyítás az ember általános sajátságaira fókuszál, ebben lesz változás. A rákterápia esetében ez azt jelenti, hogy először jellemezzük a rákot, majd a kapott információk alapján egyedileg kezeljük a pácienst. Például, mielőtt ismertük volna Her2 és EGFR mutációkat, minden emlő- és tüdőrákot egyformán kezeltek. Ma megállapítjuk az altípusokat és eszerint végezzük a kezelést.

BZS: Az élettartam evolúciósan optimalizált. Az életünknek különféle betegségek vetnek véget, például a rák. Biológiailag megoldható az örökélet?

SK: Valószínűleg nem, mindnyájan biológiailag meghatározott élettartammal rendelkeznünk. A betegségek hatékonyabb gyógyítása meg fogja hosszabbítani az életet, de nem a végtelenségig. Magát az öregedés folyamatát is lelassíthatjuk, akár életmódváltással is (sport, egészséges étkezés, dohányzás mellőzése, stb.), de megállítani a folyamatot szerintem nem lehet. Bár ki tudja, mit hoz a jövő. Ennek a területnek azonban nem vagyok a szakértője, meglehet, tévedek.

BZS: Sokan azt mondják, hogy mivel az öregedés genetikai alapú, ezért a megfelelő genetikai módosításokkal jelentősen meghosszabbítható az élettartam. Mi a véleményed az alternatív rákterápiákról, pl. lúgosítás, méregtelenítés, mágnes terápia, a különféle gyógynövény- és gomba terápiák, stb.?

SK: Ezek a technikák nem bizonyítottak. Egyesek elvileg működhetnek, mások viszont szembemennek a jelen tudományos elképzelésekkel. A testünk nincs elsavasodva, nincsenek bennünk méreganyagok, a mágnesességnek pedig nincs jelentős hatása a szervezetre. A gyógynövényekkel és a gombákkal elsősorban az igazolatlanság a probléma. Mindenestre az gyanús, hogy vizsgálatok nélkül állítják róluk, hogy hatásosak.

Boldogkői Zsolt

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.