A Mars olyan, mint Hawaii

Kutatók szerint a marsi por első közeli elemzése a hawaii vulkáni talajhoz hasonló ásványi összetételt tár fel.

2012. november 1., 10:57

Az eredmények a NASA Curiosity marsi robotfelderítőjétől származnak, mely CheMin (Chemistry and Mineralogy instrument) készülékével először vizsgálta meg a Vörös Bolygó porát. „A múlt héten elemzett marsi talaj ásványi összetételét tekintve hasonlít a Földön ismert, mállott bazaltos anyagokhoz” – mondja David Bish, a CheMin egyik szakembere, aki példának a hawaii Mauna Kea vulkán lankáinak mállott talaját hozta fel, írja a

hirado.hu.

A CheMin egyike annak a tíz tudományos készüléknek, mellyel a Curiosity azt vizsgálja, Gale-kráterbeli landolási helye hordozhatott-e valaha mikrobiális életet. A készülék a talajt és a porrá zúzott kőzetmintákat a röntgendiffrakciós technikával vizsgálja, az ásványok struktúráját annak alapján interpretálja, hogyan szóródnak szét róluk a röntgensugarak. Ez a technika sztenderdnek számít a földi geológusoknál, ám a Curiosity az első robotfelderítő, mely ezzel a módszerrel él egy másik planétán – mondják a kutatók.

A missziós csapatnak a szükséges felszerelést hűtőszekrény méretről cipősdoboznyira kellett összezsugorítania, hogy a CheMin elférjen a roboton. „Mindenekelőtt meg tudjuk mondani, milyen ásványok vannak jelen, másodsorban pedig azt, mennyi van az egyes ásványokból a mintában” – mondja David Blake, a NASA Ames Kutatóközpontjának szakembere.

A CheMin első eredményei – melyekhez a mintát a Curiosity a Rocknest névre keresztelt helyszínen gyűjtötte be – a kutatók szerint nem is annyira meglepőek. „A Mars nagy részét por borítja, ásványi összetételéről eddig hiányos információk álltak rendelkezésünkre – mondja Bish. – Most viszont tudjuk, hogy ásványtani szempontból hasonlít a bazaltos anyaghoz, jelentős mennyiségű földpáttal, piroxénnel és olivinnel, mely nem ért minket váratlanul. A talaj durván fele nem kristályos szerkezetű anyagból áll, úgymint vulkáni üvegből vagy az üveg mállásából származó termékekből.”

A minta legalább két komponenst ölel fel: a marsi porviharok által globálisan szétterített részecskéket, valamint a Gale-kráterből származó port. Az egy hónappal ezelőtt felfedezett kavicskövekkel ellentétben, a Rocknest-mintában nincs bizonyíték folyékony víz erős kölcsönhatására.

Bish szerint a Curiosity által eddig elemezett minták megfelelnek az eredeti elképzeléseknek a Gale-kráterbeli üledékekről, melyek a nedves környezet szárazra váltásának átmenetét rögzítik. „Az ősi kőzetek – mint a kavicskövek – folyóvizet sugallnak, míg a fiatalabb talajban talált ásványok a vízzel való korlátozott interakciót mutatják.”