A karantén idején másképp viselkedtek a nők és a férfiak

Egy osztrák tanulmány szerint. 

2021. szeptember 28., 20:16

Szerző:

 Egy friss osztrák tanulmány szerint másképp viselkedtek a nők és a férfiak a koronavírus-járvány miatt lezárások idején. A bécsi kutatók 1,2 millió embert mobiladatait vizsgálták anonim módon. A kutatás szerint mindkét nem aktivitása egy órával csökkent a lezárások ideje alatt. 

A tanulmány szerint a nők többet telefonáltak, a férfiak pedig nem hagyták annyira, hogy szabad mozgásukat korlátozzák. Az elemzés szerint a lezárások bejelentése után a férfiak és a nők is többet telefonálták. Az is kiderül a kutatásból, hogy sokkal kevesebb emberrel beszéltek a lezárások alatt mindkét nem tagjai, de akikkel igen azokkal hosszabban is. 

A kutatókat meglepte, hogy azok a telefonbeszélgetések sokkal hosszabban tartottak, amelyeknek nő tagja is volt. A férfiak is többet és hosszabban  beszéltek telefonon. A kutatás megerősített más társadalomtudományi teóriát, például azt is, hogy a nők hajlamosabbak a stresszel való megküzdés aktívabb módjait választani, például többet beszélgetnek másokkal. A mobiladatokból egyébként az is kiderült, hogy a férfiak a lezárások feloldása után könnyebben tértek vissza a korábban megszokott cselekedeteikhez.