A kutatókat is meghökkentette a bálna

Meglepő felfedezést tettek a National Marine Mammal Foundation tengeri emlősöket kutató intézet kaliforniai bázisán dolgozó búvárok: az egyik fehér bálna, a 15 éves Noc megtanulta utánozni az emberi hangot.

2012. október 23., 13:07

A búvárok napokon keresztül azt hitték, valaki szórakozik velük, ugyanis a víz alatt nehezen érthető, de határozottan emberi szövegfoszlányokat hallottak. Többször a felszínre kellett emelkedniük, mivel a torz hangokból mintha a „get out of the water" (gyere ki a vízből) mondat állt volna össze, írja az

Index.

Mint kiderült, az általában összefüggéstelen halandzsának tűnő, néha azonban értelmes töredékeket is tartalmazó beszédhang az egyik bálnától származik, aki valószínűleg puszta szórakozásból és kíváncsiságból próbálja utánozni a körülötte dolgozó emberek hangját. A bálnák hangképző szervei gyökeresen eltérnek az emberétől, ezért különösen nagy bravúr Noc részéről, hogy a hangját több oktávval lemélyítve képes volt úgy utánozni az emberi beszédet, hogy azzal olykor megtévessze az embereket is.

A központ biológusai szerint a beszélő bálnát az emberi csecsemőkhöz hasonlóan a kíváncsiság és a kommunikáció iránti vágy hajtja, vagyis tudatosan megpróbál kapcsolatot teremteni az emberekkel.