A kudarc sikere

Társadalomtudósok szerint a magyarok sikerhajszolók, és nem igazán bírják elviselni a kudarcot.

2014. november 20., 18:24

Ami azzal is jár: sokan nem tudnak tanulni a krízisből, megeshet az is, egy karrierválság mély depresszióba dönti elszenvedőjét. S onnan aztán nem könnyű a továbblépés.

– Pedig a kudarc is része a sikernek, csak meg kell tanulnunk bánni vele – mondja a 168 Órának Hűvös Ágnes, a Kudarckonferencia társszervezője. Az eseményt november 25-én rendezik a belvárosi Akváriumban.

Nyugaton már régóta a vállalati kultúra része az is, hogyan alakítható a kudarc tapasztalattá, tudássá. Mert ez is a felelős gondolkodáshoz tartozik. Úgy tartják tőlünk nyugatabbra: a siker – kockázatvállalás is.

– A kudarc nem szégyenletes állapot, sőt inkább az egyén vagy egy szervezet fejlődésének lényeges mérföldköve. Konferenciánk előadói – van köztük például pap, orvos, vállalatvezető, pszichológus is – személyes történetet mondanak arról, hogyan lehet felállni a padlóról, egyáltalán kezelni a nehéz helyzeteket. A kudarckezelésben nem a „legyűrés” a fontos, hanem az: hogyan hasznosul mindez egy önismereti tanulási folyamatban – legyen szó magánszemélyről vagy vállalatról. Mi azzal is foglalkozunk majd, fel lehet-e készülni a bukásra. Vagy: hogyan lehet „egyre jobban bukni”.

Egyébként a Kudarckonferencia Samuel Beckett-től választott mottót: „Mindig a próba. Mindig a bukás. Sebaj. Kezdd újra. Bukj újra. Bukj jobban.”

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.