A kínzással szerzett információ nem mindig megbízható

Nemcsak morálisan, hanem tudományos szempontból is támadja a kínzásnak minősíthető vallatási eljárásokat egy új amerikai tanulmány.

2012. április 4., 18:15

"Minden tisztálkodási lehetőség megvonása, jéghideg cellába zárás meztelenül, ütlegelés, megalázás" - például ezek a Guantánamóról szabadult foglyok tapasztalatai. Az egykori rabok szerint a megalázás már jóval Guantánamóra szállításuk előtt megkezdődött, de ott is hetekig, hónapokig tartott - derült ki az Amnesty International közlése nyomán. S mindez csak a jéghegy csúcsa lehet, hiszen az iraki Abu Graib börtön, a titkos CIA-börtönök a világ számos pontján vagy bizonyos afganisztáni cselekmények mind-mind arra mutatnak, hogy a kínzás, az embertelen bánásmód nemcsak 2005-ben fordult elő, jóllehet Barack Obama amerikai elnök több intézkedést is hozott a folyamat megállítására - írja az

origo.

John W. Schiemann, a Farleigh Dickinson Egyetem kutatójának most megjelent tanulmánya szerint a kínzással szerzett információk megbízhatatlanok. A "fokozott kihallgatási technikák" nemcsak kevéssé hatékonyak, de gyakran vezetnek kíméletlen, túlzottan durva eljárásokhoz, vagy ártatlanok megkínzásához. Minderről a Political Research Quarterly (PRQ) című szaklapban értekezett Schiemann.