A katolikus egyház ideges a Halloweentől

A tomboló vihar már régen elült a gyűrűs bolygó felhőzetében, de a nyomai még mindig előbuggyannak a légkör mélyéről. A Cassini űrszonda felvétele a közelmúltban lett a „nap képe” a NASA-nál.

2012. november 1., 06:01

A BBC szerint egy lengyel érsek, Andrzej Dziega szerint az október 31-ei éjjeli ünneplés a pogányságot terjeszti a fiatalok körében. Dziega szerint a „halál kultúrája” áll emögött.

A halottak napi kultusz és a Mindenszentek ünnepe az ókeresztény korban nem véletlenül került – a húsvéthoz és a karácsonyhoz hasonlóan – a korábbi pogány ünnepekkel azonos vagy azokhoz közeli napokra, írja az

Origo.

A karácsony például a téli napfordulóhoz, a húsvét pedig a tavaszi napéjegyenlőséghez kötődő pogány rítusokat váltotta fel. A keresztény egyház a kezdetekben igyekezett a kultuszokat összekapcsolni, ami akkor a keresztény hit terjedését szolgálta.

Az angolszász országokban – Írország kivételével – a katolicizmus a protestáns egyházak mellett kisebbségbe vagy háttérbe szorult, a protestánsok pedig a szentek kultuszát elutasítják. Minthogy manapság pedig az angolszász kultúra erőteljesen befolyásolja a nyugati világ fiataljainak szokásait, az ókeresztény időkben praktikusnak tűnő döntés manapság a visszájára fordulhat az érsek szerint.

Dziega szerint „felelőtlen és keresztényellenes vidámságról” van szó, amely a „sötétség birodalmába, az ördögök, vámpírok és démonok világába” vezeti be a fiatalokat a „vidámság nevében”.

Az érsek levele a BBC szerint illik abba a vonulatba, amelynek során a lengyel katolikus egyház fellép az „okkult rituálék” ellen, amelyek ellentmondanak az egyház tanításának és a kereszténységnek.