A globális felmelegedés ellen nem elég csak a CO2 ellen harcolni

A Nasa Goddard Institute for Space Studies kutatóinak a Science-ben megjelent tanulmánya szerint a globális felmelegedés elleni harcnak nem szabad korlátozódnia a C02 kibocsátások csökkentésére, mivel az olyan egyéb szennyező anyagokkal való egyidejű kezelése, mint a metán és a korom komolyabb eredményeket lehet elérni. ()

2012. január 29., 13:19

Gyorsabban csökken így a felmelegedés és az emberek is többet profitálnak belőle egészségük, élelembiztonságuk szempontjából. A metán és a korom hatással van a klímaváltozásra és egyben annak szennyezésére. A metán ózonná változik, amikor a C02-vel elegyedik és felelős a légzőszervi betegségekért. Ugyanezt teszi a korom is, amely többek között a Diesel-motorok égése során szabadul ki és rákkeltő hatása is van.

A tanulmány szerint e három anyag egy idejű csökkentésével el lehet érni, hogy a globális felmelegedés 2050-ig 0,5 fokkal csökkenjen, így könnyebben lehet tartani a GIEC (kormányközi klíma-szakértői csoport) által fixált plusz 2 fok alatti szintet, ami felett a felmelegedés következményei már kezelhetetlenekké válnának. Ez a stratégia továbbá lehetővé tenné, hogy évente 700 ezer–4,4 millió ember ne haljon meg a légköri szennyezéstől és a világ mezőgazdasága 30–135 millió tonnával többet termeljen évente az ózon csökkenése következtében.

Ahhoz, hogy ezt az eredményt el lehessen érni, a kutatók 14 intézkedést javasolnak bevezetni. Ezek közül az egyik fele a metán, a másik a korom csökkentését szolgálja. Mindezt annak alapján, hogy 400 olyan szennyezés elleni módszert teszteltek, amelyeket jelenleg alkalmaznak a világban.

A javaslatok között van a szénbányákból, az olaj- és gázmezőkből, a gázvezetékekből, a háztartási hulladék lerakóhelyekből, a használt vizekből, az állati ürülékből, a rizsültetvényekből kibocsátott metán elfogása. A metán energetikai értéke becslésük szerint tonnánként 700–5.000 dollár.

A korommal kapcsolatban, amelyet a szénhidrogén nem teljes elégése hoz létre, a szerzők a Diesel-motorok, a biomassza- és a téglaégetők, bizonyos háztartási tűzhelyek átalakítását javasolják, valamint az erős gázkibocsátású járművek kiiktatását és a mezőgazdasági eredetű hulladékok elégetésének megtiltását.

Forrás:

http://www.energiacentrum.com/