A delfinek sokkal okosabbak, mint gondolták

Régóta ismert, hogy a vízi emlősök, így a palackorrú delfinek által kiadott hangok egy igen összetett kommunikációs rendszer alkotóelemei. A legújabb kutatásokból kiderült, hogy a delfinek a találkozásokkor nemcsak bemutatkoznak, de üdvözlik is egymást.

2012. március 3., 16:42

Amikor idegen delfinek találkoznak egymással, akkor egyedi köszöntő "bemutatkozó füttyöt" hallatnak - írja az

origo. Fogságban tartott állatokon végzett vizsgálatok alapján évtizedek óta tudjuk, hogy minden egyes palackorrú delfinnek (Tursiops truncatus) egyedül rá jellemző füttye van, s ezt társai, "ismerősei" még akkor is felismerik, ha a füttyszót nem eredetiben hallják, hanem hangfelvételről játsszuk le nekik, mondja Vincent Janik, a skóciai St. Andrews Egyetem állati kommunikációval foglalkozó szakembere.

A kutatók most arra is rájöttek, hogy ez a fütty nemcsak azt jelenti "ez és ez vagyok", hanem egyéb üzenetet is hordoz. A füttyel azt is közlik egymással az állatok, hogy "barátságos szándékkal közeledem, nem akarok támadni" és tartalmazhat játékra felhívást is, írják a kutatók a Proceedings of the Royal Society B folyóiratban. A vizsgálat jelentősége, hogy először sikerült a szabadon a tengerben élő delfineknél bizonyítani a hanghasználat jelentőségét.

Janik és munkatársai víz alatti mikrofonok különlegesen elrendezett hálózatát használták, hogy a Szent András-öbölben kövessék a palackorrú delfinek csapatait (úgynevezett iskoláit), és rögzítsék, milyen hangokat hallatnak, amikor más csoportokkal találkoznak és lépnek kapcsolatba. Statisztikai módszerekkel választották el a "bemutatkozó füttyöket" (amelyeket a delfinek egyfajta személyes névjegykártyaként használnak) a delfinek által használt más "csiripelésektől" és "nyekergésektől".

A kutatók megfigyelték, hogy azokban az esetekben, amikor a delfiniskolák csatlakoznak egymáshoz és együtt úsznak, a találkozók előtt a csoport egyik delfinje bemutatkozó füttyöt hallat és a másik csoport egyik delfinje válaszol erre. Amikor a delfincsapatok csak elúsznak egymás mellett és nem csatlakoznak egymáshoz, akkor hiányoznak ezek a köszöntő füttyök.

A "köszöntési rituáléhoz" nem szükséges, hogy minden csoporttag "bemutatkozzék", mivel a delfinek echolokációs rendszerük segítségével képesek felmérni a másik csoport nagyságát, mondta Janik a LiveScience-nek. A kutatóknak nem sikerült kideríteni, hogy melyik delfin hallatja a bemutatkozó jelet, ezért azt nem tudják, hogy minden delfincsoportnak van-e egy kijelölt "kommunikációs vezetője", vagy bármelyik delfin javasolhatja az együttlétet. Janik és csoportja az utóbbi esetre gyanakszik, azaz szerintük a csoportok képlékenyek és nincs állandó vezetőjük.