8 ezer dollár? Szinte ingyen van az új eszköz

Svájci mérnökök és gyógyszerészek egy csoportja kifejezetten a fejlődő, szegény országok számára fejlesztett ki egy új gyógyszereredetiség-ellenőrző készüléket. A műszer előnye, hogy könnyen kezelhető, megbízható és a hasonló berendezésekhez képest rendkívül olcsó – olvasható a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hírlevelében.

2009. október 18., 04:49

A SwissInfo beszámolója szerint a Geneva-Lausanne School of Pharmacy és a Fribourg College of Engineering and Architecture kutatói kifejezetten a fejlődő országok igényeire fókuszálva fejlesztették ki új, gyógyszerminőség-ellenőrző készüléküket. Tervezési szempontjaik között ezért hangsúlyos szerepet kapott, hogy a műszer olcsó, könnyen kezelhető és tartós legyen, valamint ellenálljon az extrém időjárási körülményeknek is.

A gyógyszerészek és mérnökök által kifejlesztett készülék a kapilláris elektroforézis technológiáját használva, a molekulák méret és elektromos töltés alapján történő szétválasztásával végzi el a vizsgált gyógyszerek összetevőinek elemzését. Hasonló elven működő eredetiség-ellenőrző készülékek már léteznek a piacon, de míg ezek 60-80 ezer dolláros áron mozognak, addig az új készüléket kevesebb, mint 8 ezer dolláros áron értékesítik majd.

A három éves fejlesztési munka során 20 különböző jól ismert gyógyszerrel tesztelték a készüléket, amelyek között bakteriális fertőzések kezelésére használt, valamint HIV/AIDS és malária elleni készítmények is szerepeltek.

A fejlesztés befejezését követően az első készülék hamarosan Mali fővárosába, a bamakói egyetemen működő Nemzeti Egészségügyi Laboratóriumba kerül. A műszert a svájci mérnökök a helyszínen üzembe helyezik, és használatára betanítják az afrikai szakembereket, ezzel is biztosítva a készülék hosszú élettartamát.
A bamakoi labor számára az ez idáig alkalmazható ellenőrzési módszerek és az ezekhez szükséges technikai feltételek biztosítása anyagilag megterhelőnek bizonyult. Az új készüléknek azonban nem csak a vételára, de üzemben tartási és működtetési költségei is alacsonyak.