17 millió éves ondósejtre bukkantak

A világ legrégebbi spermiumát fedezték fel Ausztráliában, a 17 millió éves ondósejtekre egy apró rákkövületben bukkantak – közölték szerdán a kutatók.

2014. május 15., 09:31

„Teljesen váratlan volt a sejtmaggal rendelkező fosszilis spermium felfedezése” – mondta Mike Archer, a New South Walesi Egyetem biológusa. A tudósok szerint az állat nemi szervein belül feltekeredve lévő spermium 1,3 milliméter hosszú, nagyobb, mint a rák maga.

Archer és kollégái a fosszíliát 1988-ban az ausztráliai Queensland államban lévő riversleigh-i őslénylelőhelyen találták, majd specialistákhoz küldték Melbourne-be. A kutatásban európai szakértők is részt vettek.

Mikroszkopikus tanulmányok kimutatták, hogy a fosszíliákban konzerválódtak a rák nemi szervei, bennük a spermium az ondósejtekkel együtt szinte tökéletesen megőrződött.

A szakértők kutatásuk eredményét a Proceedings című szaklapban mutatták be.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.