Udvaros Dorottya büntetőbíróságon felel a tettéért: a vád szerint társaival százezres kárt okozott

Udvaros Dorottya vádlott lett, pedig csak a Fertő-tónál megkezdett beruházás ellen tiltakozott.

2023. június 20., 09:58

Szerző:

Udvaros Dorottya egy büntetőperben lett vádlott, miután egy környezetvédő akcióban vett részt öt társával együtt még 2021-ben. Az RTL Híradó tudósított az ügyről, ami csak most jutott el tárgyalási szakaszba: a Greenpeace aktivistái, köztük a 68 éves, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő a Fertő-tónál megkezdett állami beruházás előkészületeit rongálták meg.

Az állami luxusberuházás ellen hosszú ideje sokan felemelték a szavukat, mivel a Fertő-tóhoz tervezett projekt rendkívüli mértékben károsította volna a természeti környezetet. 2021-ben hálóval vonták be a tóparti, cölöpre épült házak rönkjeit, hogy megakadályozzák, hogy a fecskék oda tudjanak fészkelni. A Greenpeace úgy gondolta, hogy a fecskék élőhelyének védelme fontosabb egy luxusberuházásnál, ezért az aktivisták odakajakoztak és levágták a hálót.

A fecskék így újra tudtak költeni, viszont a luxushotelt építő cégnek, azaz a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt-nek 102 875 forint kárt okoztak, ami miatt büntetőper indult.

Udvaros Dorottya többek között a következőket mondja az alábbi videóban az ügy kapcsán:

„nem követettünk el bűncselekményt. A bűncselekmény azt jelenti, hogy a társadalomra veszélyes cselekedetet hajtok végre. Én szentül hiszem, hogy a társadalomra nézve jócselekedetet hajtok végre akkor, amikor egy fokozottan védett madár fészkelőhelyét megpróbálom megvédeni.”

Alább lehet megnézni a teljes riportot, amelyből kiderül, hogy a rengeteg tiltakozás után a kormány most egyelőre felfüggesztette a beruházást, de továbbra is napirenden van, hogy a jövőben valamikor megvalósítják az eredeti tervet.

Még csaknem másfél év távlatából is emlékezetes, hogy a Fertő-tó megmentéséért küzdők közé annak idején Pumped Gabo realityszereplő-influenszer is beállt az alábbi képpel.

(Kiemelt kép: RTL/Híradó)

Hamarosan piacra dobja egyedi, TISZA X AZAHRIAH snekaer kollekcióját a Tisza cipő az Astorián található boltjában. A rajongóknak nem árt majd igyekezniük, a cipők ugyanis mindössze két napig lesznek elérhetők.