A Barátok közt producerét azzal vádolják, hogy lopta az RTL Klub egyik nagy sikerű sorozatának ötletét

Kalamár Tamás, az RTL Klub producere elsőrendű vádlottja egy bűntetőügynek. 

2022. március 9., 12:29

Szerző:

Kalamár Tamás, az RTL Klub több nagy sikerű sorozatának producere, a Barátok közt atyja egy kellemetlen helyzetbe került, ugyanis elsőrendű vádlottja egy büntetőügynek, amelyben két társával együtt szerzői jog 100 milliós vagyoni hátrányt okozó megsértésével vádolja az ügyészség. A vád szerint az egyik legnépszerűbb sorozatának történetét egy írónő regényéről másolta. 

A vád szerint Kalamár vezető producerként jegyezte az RTL II csatornán bemutatott 2017-es Oltári csajok című sorozatot, aminek a története úgy tűnik, hogy nem saját ötletből származott. Az információk szerint ugyanis dr. Köbli-Sík Viktória Szerelemkereső című regényét másolták le és dolgozták át, amiért az írónő egy forintot se kapott a produkciótól – írta meg a Blikk Rúzs.

„A vád szerint a sértett írt egy regényt, amelyet eljuttatott több televíziózásban, illetve filmezésben érintett személyhez, céghez annak érdekében, hogy abból forgatókönyvet írhasson és tévésorozat készülhessen. Az I. rendű vádlott producer és showrunner megszerezte a sértett – nyomtatásban meg nem jelent, szerzői jogvédelem alatt álló – regényét, majd azt a II. és III. rendű vádlottak, illetve az ismeretlen helyen, külföldön tartózkodó társuk rendelkezésére bocsátotta és aktív közreműködésükkel televíziós sorozattá átdolgozta, majd megfilmesítette és azt saját műveként tüntette fel.”

– áll a Fővárosi Törvényszék által kiadott közleményben, amiben azt is meghatározták, hogy mekkora kár érte ezzel az írónőt. 

„Az engedély nélküli átdolgozás és megfilmesítés eredményeként a sértettnek több mint 100 millió forint vagyoni hátránya keletkezett. Az ügyészség a vádlottakat szerzői jogok különösen nagy vagyoni hátrányt okozó megsértésének bűntettével vádolja, amely cselekményt a II. és III. rendű terhelt bűnsegédként követett el.”

– áll a közleményben.

A botrány egyáltalán nem új keletű, mert dr. Köbli-Sík Viktória már korábban is elmondta számos fórumon, hogy kisemmizték őt. Amikor megjelentek a sorozatot népszerűsítő óriásplakátok, az RTL Klub programigazgatóját, Kolosi Pétert is megkereste az elmondása szerint, de nem járt sikerrel. 

Végül tavaly emeltek vádat Kalamár Tamás és társai ellen, az első tárgyalást pedig kedden tartották volna, de egyelőre elnapolták. 

A producer szűkszavúan nyilatkozott a lapnak arról, mit is gondol a büntetőügyről. 

„Egyelőre nincs miről beszélni, annyit viszont elmondhatok, hogy teljesen alaptalan az ellenem felhozott vád”

– mondta Kalamár Tamás az Oltári csajok sorozat producere, aki ha bebizonyosodik, hogy valóban az írónő regényének mintájára készült a produkció, komoly büntetésre számíthat.

„Különösen nagy vagyoni hátrány okozása esetén a cselekmény büntetési tétele 2-8 évig terjedő szabadságvesztés. A bíróságnak a büntetést ennek a tételkeretnek a figyelembe vételével kell kiszabnia. A bíróságnak azonban arra is van lehetősége, hogy nyomatékos enyhítő körülmények fennállása esetén, az alsó határ, azaz két év helyett 1 évig tartó szabadságvesztés büntetést szabjon ki. A 2 év, vagy az alatti szabadságvesztés büntetés pedig próbaidőre felfüggeszthető. Jelen ügyben a cselekmény tárgyi súlya csekélynek nem nevezhető, figyelemmel a büntetési tételkeretre. Az okozott vagyoni hátrány összege miatt pedig, valamint ha a súlyosító körülmények nagy számban állapíthatóak meg (pl. az adott vádlott már többször volt büntetve) akár végrehajtandó szabadságvesztés büntetés is elképzelhető. A sértett a kárainak megtérítése végett a büntetőeljárás során polgári jogi igényt terjeszthet elő, vagy akár külön polgári perben, bűncselekménnyel okozott kár címén kérheti az igazolt kárai megtérítését”

– nyilatkozta a lapnak dr. Magyar György ügyvéd. 

Ez történik most az RTL Klub háza táján:

A csatorna bejelentette az idén várható nagyszabású produkcióit

Az RTL Klub legnépszerűbb műsora idén nem kerül képernyőre

Az RTL Klub bejelentette ki lesz a műsorvezetője új, nagyszabású showműsorának

(Kiemelt kép: dfp.hu)