Peller Mariann élő adásban bakizott hatalmasat, senki nem figyelmeztette a tévedésére: videó

Peller Mariann arról beszélt hosszasan a Reggeliben, hogy szerinte június 21-én „ugyanolyan hosszú a nappal, mint az éjszaka.”

2023. június 22., 12:35

Szerző:

Peller Mariann a Reggeli című műsor záróakkordjaként hosszasan beszélt tegnap a júniusi nap-éj egyenlőségről, és eszmefuttatását az RTL.hu külön videóban meg is osztotta, ez látható az oldal alján.

A dolog azért meghökkentő, mert nap-éj egyenlőség márciusban és szeptemberben van, a tegnapi nap a nyári napforduló napja volt, amikor nálunk, mint az egész az északi féltekén a leghosszabb a nappal és a legrövidebb az éjszaka. Peller Mariann azonban mégis arról beszél, hogy szerinte tegnap ugyanolyan hosszú volt a nappal, mint az éjszaka.

Egészen pontosan a következőket mondja:

„ma egy különleges nap van: ma van június 21., ami a nyári nap-éj egyenlőség időpontja. [...] Valóban van jelentősége ennek a napnak spirituális szempontból [...], merthogy ezen a napon – meg hát nyilván van még egy ilyen az év során – egyenlő arányban van jelen a fény és az árnyék a Földön, hiszen nap-éj egyenlőség van: ugyanolyan hosszú a nappal, mint az éjszaka.”

Testvére a másik műsorvezető, és ő mintha gyanakodna, hogy ez talán nincs pontosan így, mert Peller Anna erre a következőt mondja:

„le fogom mérni!”

A hiedelmek egzakt módszerekkel való leellenőrzésének ötletét Peller Mariann azonban nem veszi komolyan, hanem egy viccel üti el:

„igen, lécci, stopperrel!”

Peller Mariann ezután többek között a következő tanácsot adja mindenkinek az élő adásban egy hirtelen ötlettől vezérelve:

„azt javaslom mindenkinek, hogy [...] köszöntse magában a feltámadó új fényt. Jaj, de szép gondolat, ezt most találtam ki!”

Természetesen június 21-től kezdve az északi féltekén mindenhol, így nálunk is rövidülni kezdenek a nappalok, így új fény legfeljebb csak a lelkünkben (vagy az elménkben) gyullad fel, de az égbolton nem igazán.

Úgy tűnik, az RTL.hu szerkesztőinek sem tűnt fel, hogy Peller Mariann másfél perces eszmefuttatása egy tévedésen alapszik, adás közben sem szóltak neki, alább pedig külön videóban még ki is emelik a vélt nap-éj egyenlőségről szóló monológot.

Igaz, mindenesetre, hogy Peller Mariannak nem az egzakt tudományok jelentik a szakterületét: Liptai Claudiával például a családállításról beszél legfrissebb videójában. Viszont a tegnapi műsor után tényleg elment az adásban is említett jógaórára, és az erről szóló Instasztoriban már ő sem nap-éjegyenlőségről beszélt, hanem itt már azt írja, hogy „nyári napfordulós jógán” vett részt a Dunán.

(Kiemelt kép: RTL/Reggeli)