Meghalt Gát György, a Linda megalkotója – így gyászolja a lánya, Gát Anna

Gát György kétszer volt nős, első felesége Görbe Nóra, a második Gregor Bernadett volt.

2024. március 14., 07:44

Szerző:

Szerda este az X-en jelentette be Gát Anna édesapja, Gát György elhunytát angolul, a következőket írva:

„Apám elment. (1947-2024) Ég veled, apa! Annyira szeretlek. Találkozunk még...”

Gát Anna valamivel később egy újabb posztban azt írta, hogy vigíliát tart, azaz virraszt édesapja emlékére. A következő, vigasztaló zenét tartalmazó videót linkelte bele a posztba.

Gát György és Görbe Nóra 1976-tól 1992-ig voltak házasok. Gát Anna volt az első gyermekük, aki 1983-ban, fiuk Gát Márton 1989-ben született. A házaspárt a legtöbben a Linda című sorozatból ismerik, amelynek Gát György volt a megalkotója és Görbe Nóra a főszereplője. Gát György második felesége Gregor Bernadett volt, de csak 9 hónapig tartott a házasságuk.

A producer három évvel ezelőtt részletesen elmesélte, hogyan jött létre annak idején a Linda című sorozat.

„Beleszerelmesedtem egy lányba a főiskolán, egy színésznőbe, akinek ígértem egy főszerepet. [...] Kitaláltam egy ilyen történetet, egy ilyen hadonászó rendőrlányról. [...] Én minden dolgomat magam találom ki a mai napig. Vannak, akik patentokat vesznek, megvesznek cseh, spanyol, német, angol formátumokat, és magyarítják, nem is rosszul. Többnyire idáig nem nagy sikerrel, mostanában sikeresebb a dolog. Én mindig magam... valahogy soha nem szerettem senkit utánozni. De miután borzalmasan sokat jártam-életem nyugaton, dolgoztam kint nagyon sokat, kint lettem producer végülis, mindig járt az agyam. A mai napig álmodok ötleteket. Gyorsan leírom őket, mert ha nem írom le éjjel, amikor megálmodom, akkor reggel nem tudom. [...] Mindent így álmodtam meg, ami végülis megvalósult. Beleszerettem ebbe a lányba, ebbe a Görbe Nóra nevezetű hölgybe, ígértem neki egy főszerepet, csak nem volt főszerep, ötletem nem volt. Ültem a főiskolán, Petrovics Emil cseszegetett éppen a zeneórán, és egyszer csak eszembe jutott ez a formátum, hogy kiöregedett színész, szomszédnő, rendőr. És ekkor elmentem a Kalmár Andráshoz, és leírtam egy fél oldalt, és mondom, hogy András, én csinálnék egy ilyen karatézós rendőrsorozatot. A karate az, amikor úgy hadonásznak? Nem tudták, hogy mi az, még a Bruce Lee-t is csak ilyen kopott lemezekről ismertük. Erre azt mondta, hogy adok egy kis pénzt, főcímet se adok rá, mert majrézok tőle, ez még a Kádár-korszak volt. Megcsináltunk három epizódot, mindenkinek nagyon tetszett. Kozma Petit elkaptam, akkor még nem volt reklámfilmes, én találtam rá az Iparon, csináltunk egy rohadt jó főcímet. Azt találtam, ki, hogy legyen olyan főcím, hogy a valós felvétel átmegy rajzfilmbe. Akkor még nem volt computertechnika, azt kockánként rajzoltuk át. Olyan szinten előtte jártunk a kornak...”

– mondta Gát György korábban a Spektrum televíziónak arról, hogy hogyan jött létre a karatézó rendőrlányról szóló sorozat.

Gát György másik nagy tévés sikere a Família Kft. volt, amit a szintén nemrégiben elhunyt Szurdi Miklóssal közösen hoztak létre.

Élete utolsó nagyinterjújai közé tartozik a Spektrum Televízió alább, 3 éves felvétele, emlékezzünk most ezzel Gát Györgyre.

(Kiemelt kép: YouTube/Spektrum Televízió)