Nem semmi, Koltai Lajos melyik színésznőt írta így le: Egyetlen iszonyatos nagy bűne van – az, hogy szép

Koltai Lajos operatőr-rendező lenyűgözően érdekes nyilatkozatot adott korábbi munkáiról.

2023. szeptember 14., 09:07

Szerző:

Hamarosan érkezik a mozikba a Semmelweis című film Koltai Lajos rendezésében. Ennek, illetve a jelenleg folyó Budapesti Klasszikus Film Maratonnak az apropóján a Nemzet Művésze címmel kitüntetett operatőr-rendező a Bors című lapnak adott interjút, elsősorban korábbi munkáiról mesélve, hiszen a maratont a Maléna nyitotta meg, aminek a címszerepét Monica Bellucci alakítja.

Koltai Lajos azt meséli, hogy Giuseppe Tornatoréval egy korábbi filmen dolgozott együtt, de az olasz rendező azt mondta, sosem fogja az új projektjéhez, a Malénához megtalálni a megfelelő színésznőt. Aztán mégiscsak meglett, természetesen Monica Bellucci személyében. Őróla mondja most Koltai Lajos a következőket:

„a filmben is kimondják, neki egyetlen iszonyatos nagy bűne van: az, hogy szép. Amikor forgattunk, sokan megkérdezték tőlem, mégis hogy lehet mellette dolgozni. Igen, egy ilyen nő közelében lenni valóban küzdelem. Viszont hiába áll tőlem Monica Bellucci tíz centire, akkor is csinálom a dolgom, és úgy kell őt világítanom, hogy csodálatos legyen. Eszembe nem jut, hogy úgy nézzek rá, mint nőre, a feladatomat végzem, csak erre koncentrálok.”

Az interjúban Koltai Lajos azt is említi, mekkora megtiszteltetés volt számára, amikor Szabó István filmje, a Mephisto Oscar-díjat kapott, hiszen ezen a filmen ő is dolgozott. Majd éppen a Malenáért őt magát is a legjobb operatőr Oscar-díjára jelölték, de a kitüntetést végül a Tigris és sárkány című film operatőre kapta.

(Kiemelt kép: Schumy Csaba – dfp.hu)