Kepes András megdöbbentő választ adott arra, sok külföldi tartózkodás után miért tért vissza Magyarországra

Kepes András így vall arról, hogy a legidősebb unokája 24 éves, a legkisebb fia pedig csak 12. Videó.

2023. október 11., 10:15

Szerző:

Új videósorozat indult a Telex YouTube-csatornáján Most jövök címmel, és az első vendég Kepes András író-műsorvezető, aki ma ünnepli a 75. születésnapját.

A beszélgetés nagy része médiáról-politikáról szól, de rögtön az interjú elején szóba kerül Kepes András családja. A népszerű médiaszemélyiség háromszor nősült és hat gyermek édesapja. A legidősebb gyermeke jövőre már 50 éves lesz, a legfiatalabb gyermeke viszont 2011-ben született, azaz még csak 12 éves. Négy unokája van, akik közül a két legidősebb 24 és 19 évesek.

A családi életről Kepes András így vall:

„sok gyerekem van, és a legkisebb gyerekem 12 éves. Nem játszhatok nagypapát a kisfiamnak – miközben az unokáim közül a legidősebb 24 éves. Nagyon nagy korkülönbség van a gyerekek között is és az unokák között is. Ez aktívvá teszi az embert.”

Arra a kérdésre, hogy miben más a viszonya a kisfiával az unokáihoz való viszonyához képest, a következő választ adja:

„a fő különbség, hogy a kisfiam velünk lakik, ővele egy lakásban lakom, az unokáimat sajnos sokkal ritkábban látom, mint szeretném. De viselkedésben szerintem ugyanolyan vagyok. Én egy nagypapás apuka vagyok és egy apukás nagypapa.”

Kepes András rengeteget élt külföldön, gyerekkorában például Szíriában és Líbiában töltött hosszú időt. Az interjúban arra is válaszol, hogy ha már ennyit tartózkodott-dolgozott külföldön, miért döntött mégis mindig úgy, hogy hazatér Magyarországra élni, felvetődött-e, hogy véglegesen kiköltözzön külföldre:

„felvetődött. Különösen, amikor külföldön tanultam vagy forgattam, dolgoztam, akkor mindig felvetették a kinti barátaim, hogy miért nem maradsz itt, te itt is megélnél. Van egy olyan elméletem, hogy az embernek ott kell élnie, ahol a legjobban fel tudja magát idegesíteni, mert az azt jelenti, hogy az fontos számára. Én itthon tudom nagyszerűen felidegesíteni magam bármin, ha úgy látom, hogy a dolgok nem úgy működnek. De úgy látom, hogy nálunk a család is nagyon kötődött az országhoz annak ellenére, hogy a szüleim is évtizedeket éltek külföldön, de mindig úgy érezték, hogy haza kell jönniük. Anélkül, hogy az ember fellegzős mondatokat mondana, én úgy gondolom, hogy a magyarság olyan, mint a malária: ha egyszer bekerül az ember vérébe, akkor benne is marad.”

Kepes András említi, hogy neki a nyelv a kenyere, ezt használja a munkához, és bár beszél spanyolul és angolul is, a magyaron kívül más nyelven nem tudna írni, ezért is különösen kötődik Magyarországhoz:

„nem tudnék írni más nyelven. Az idegen nyelven az ember azt mondja, amit tud, és az anyanyelvén meg azt, amit akar. Ha tudja igazán a saját anyanyelvét. És ez egy nagyon nagy különbség.”

A teljes interjút alább lehet megtekinteni.

(Kiemelt kép: YouTube/Telex)