Kovács Kokó István arról beszélt, miért jött haza Svájcból: Nem hazudtam soha, nem feküdtem le senkinek

Kovács Kokó István a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség főtitkára volt Genfben.

2023. augusztus 18., 10:25

Szerző:

Másfél-két évig volt Kovács Kokó István a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség főtitkára Svájcban, de aztán ezt a megbízást otthagyta, és további egy év kint tartózkodás után hazatért. Távozásának okairól most Palik Lászlónak beszélt egy nagyinterjúban a YouTube-on:

„kitört egy háború. Az elnököm orosz, Oroszországból kapott mindent, a fegyvert, a pénzt, a paripát, mindent, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság [IOC] olyan szankciókat hozott, amik az orosz és fehérorosz sportolókat és cégeket sújtották, és én beestem egy gödörbe. Egyszerre akartam az IOC-nek is megfelelni, és egyszerre kellett az én főnökömnek is. Ebből volt nagyon sok vitánk és problémánk. Egyetlen egy csatornából érkezett a pénz, a Gazpromtól, ami egy orosz cég. Velük is valahogy szakítani kellett volna, vagy ki kellett volna találni, hogy hogyan működjünk a továbbiakban együtt. Nagyon sok olyan szakítópont volt, ahol én a lelkiismeretemre és az olimpiai eszmére hallgattam ahelyett, hogy a pénzt vagy esetlegesen az orosz érdekeket szolgáltam volna. [...] Nem értettük meg egymást, mást gondoltunk az ökölvívásról az elnökkel és az elnökségi tagokkal a vége felé.”

Az olimpiai bajnok egykori bokszoló azt mondja, hogy az idő őt igazolta, mert a NOB és az ökölvívó-szövetség viszonya jelenleg rosszabb, mint valaha, a NOB el sem ismeri már az ökölvívó-szövetséget, mint a sportág legitim képviselőjét. Kiemeli:

„nem hazudtam soha, nem feküdtem le senkinek, nem fogadtam el senkitől semmit érdemtelenül, márpedig ha ott maradok, egy idő után belekényszerülök én is olyan dolgokba, amikhez nem lett volna pofám.”

Kovács Kokó István hozzáteszi, egy év után többek között azért is tértek haza, mert munka nélkül roppant drága lett volna az élet Svájcban, de hozzáteszi, hogy úgy érzi, ott kell élniük, ahol dolguk van. A volt sportoló most egy másik bokszszervezetnek, a WBO-nak dolgozik, elsősorban home office-ból.

Alább lehet megtekinteni a teljes interjút, amiből az is kiderül, hogy Kovács Kokó István fia a kint töltött évek alatt olyan jól megtanult franciául, hogy már jobban beszéli a nyelvet, mint az édesanyja.

(Kiemelt kép: YouTube/Palikék Világa by Manna)