Maradékból finomat: 4 ízletes fogás a karácsonyi maradékokból

Ha már megunta a sok megmaradt ételt, megmutatjuk, hogyan hasznosíthatja újra és készíthet belőle valami finomat.

2021. december 27., 11:41

Szerző:

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy az ünnepi sütés-főzés során valamilyen finomságból „inkább több legyen, mint kevés” alapon túl sokat készítettünk, és bármennyire is ízletes volt az étel, egyszerűen nem fogyott el. De mit tehetünk a rengeteg maradékkal? Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogyan használhatjuk fel más formában az ünnepekről megmaradt fogásokat.

Paprikás csirkéből hortobágyi húsos palacsinta 

Ha úgy tűnik, hogy már semmiképp nem fog elfogyni a paprikás csirke, akkor próbálja ki ezt a megoldást, így talán mégis lesz, aki befalja.

A csontokról vagdaljuk le a húst, a bőrt pedig távolítsuk el. Helyezzük egy aprítóba a húsdarabokat, merjünk rá 4-5 evőkanál szaftot, majd törjük krémesre. A többi megmaradt szaftot sem dobjuk ki, passzírozzuk át egy szitán, majd öntsük fel tejszínnel, és egy lábasban forraljuk össze. Készítsük el a palacsintatésztának való masszát, majd süssünk ki néhány darabot. Az elkészült palacsintába töltsük bele a csirkehúsos krémet, és locsoljuk meg az elkészített tejszínes szafttal.

(Kép: Shutterstock)

Pörkölt 

A húsoknál különösen ügyelni kell arra, ha szobahőmérsékleten tároljuk, vagy nincs lefedve, akkor könnyen baktériumok kerülhetnek bele. Ezért nagyon fontos, hogy csak megfelelő hőkezelés után használjuk fel újra. A maradék pörkölt viszonylag sokféleképpen felhasználható, ugyanis kiválóan alkalmas rakott kelbe, székelykáposztába. Rizzsel keverve pedig simán fogyasztható rizses húsként.

(Kép: Shutterstock)

Húsos pite sült húsból 

Szükségünk lesz egy csomag fagyasztós pitetésztára, ledarált vagy nagyon apróra vágott sült hús maradékra, valamint sült hús töltelékre, reszelt, főtt krumplira, sóra, borsra és egy tojásra. A húst összekeverjük a reszelt burgonyával, a maradék töltelékkel, és hozzáadjuk a tojást is. Sózzuk, borsozzuk, majd a kapott masszát beletöltjük a kör alakúra szaggatott pitetésztába. A tésztákat félbe hajtjuk, mintha egy töltött táska lenne, a széleit jól összenyomjuk, és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon 30 percig sütjük. Jó étvágyat az elkészült húsos pitéhez.

(Kép: Shutterstock)

Mézeskalács reggelire 

Egy kis joghurt, mézeskalács, esetleg egy kevés gyümölcs és kész is az ínycsiklandó reggeli. Ha sok mézeskalács maradt, a legjobb módja az elfogyasztásának, ha joghurtba beletördeljük, és így fogyasztjuk. A reggeli hasonlóan finom, ha gyümölcsöket darabolunk a joghurtba.

(Kép: Shutterstock)

(Kiemelt kép: Shutterstock)