Maradékból finomat: 4 ízletes fogás a karácsonyi maradékokból
Ha már megunta a sok megmaradt ételt, megmutatjuk, hogyan hasznosíthatja újra és készíthet belőle valami finomat.
Mindannyiunkkal előfordult már, hogy az ünnepi sütés-főzés során valamilyen finomságból „inkább több legyen, mint kevés” alapon túl sokat készítettünk, és bármennyire is ízletes volt az étel, egyszerűen nem fogyott el. De mit tehetünk a rengeteg maradékkal? Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogyan használhatjuk fel más formában az ünnepekről megmaradt fogásokat.
Paprikás csirkéből hortobágyi húsos palacsinta
Ha úgy tűnik, hogy már semmiképp nem fog elfogyni a paprikás csirke, akkor próbálja ki ezt a megoldást, így talán mégis lesz, aki befalja.
A csontokról vagdaljuk le a húst, a bőrt pedig távolítsuk el. Helyezzük egy aprítóba a húsdarabokat, merjünk rá 4-5 evőkanál szaftot, majd törjük krémesre. A többi megmaradt szaftot sem dobjuk ki, passzírozzuk át egy szitán, majd öntsük fel tejszínnel, és egy lábasban forraljuk össze. Készítsük el a palacsintatésztának való masszát, majd süssünk ki néhány darabot. Az elkészült palacsintába töltsük bele a csirkehúsos krémet, és locsoljuk meg az elkészített tejszínes szafttal.

Pörkölt
A húsoknál különösen ügyelni kell arra, ha szobahőmérsékleten tároljuk, vagy nincs lefedve, akkor könnyen baktériumok kerülhetnek bele. Ezért nagyon fontos, hogy csak megfelelő hőkezelés után használjuk fel újra. A maradék pörkölt viszonylag sokféleképpen felhasználható, ugyanis kiválóan alkalmas rakott kelbe, székelykáposztába. Rizzsel keverve pedig simán fogyasztható rizses húsként.

Húsos pite sült húsból
Szükségünk lesz egy csomag fagyasztós pitetésztára, ledarált vagy nagyon apróra vágott sült hús maradékra, valamint sült hús töltelékre, reszelt, főtt krumplira, sóra, borsra és egy tojásra. A húst összekeverjük a reszelt burgonyával, a maradék töltelékkel, és hozzáadjuk a tojást is. Sózzuk, borsozzuk, majd a kapott masszát beletöltjük a kör alakúra szaggatott pitetésztába. A tésztákat félbe hajtjuk, mintha egy töltött táska lenne, a széleit jól összenyomjuk, és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon 30 percig sütjük. Jó étvágyat az elkészült húsos pitéhez.

Mézeskalács reggelire
Egy kis joghurt, mézeskalács, esetleg egy kevés gyümölcs és kész is az ínycsiklandó reggeli. Ha sok mézeskalács maradt, a legjobb módja az elfogyasztásának, ha joghurtba beletördeljük, és így fogyasztjuk. A reggeli hasonlóan finom, ha gyümölcsöket darabolunk a joghurtba.

(Kiemelt kép: Shutterstock)