Itt van 3 gyors karácsonyi recept, ha az utolsó pillanatra hagyta a készülődést
Az utolsó pillanatra hagyta a készülődést? Semmi baj, itt van 3 szuper gyors recept, amivel könnyedén lenyűgözheti a vendégeket.
Az ünnepi menü kritikus pontja a karácsonyi időszaknak, azonban előfordul, hogy a készülődésben nem mindig marad időnk egy bonyolult és időigényes ételsor elkészítésére. Ha szűkös a fennmaradó időkeret, érdemes kipróbálni az alábbi villámgyors, egyszerű ugyanakkor ínycsiklandó recepteket.
Majonézes ráksaláta
Ezt a mediterrán salátát azoknak ajánljuk, akik szeretik a tengeri herkentyűket, és nem félnek elrugaszkodni a hagyományos fogásoktól.
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók:
- 50 dkg koktélrák
- 2 dl 20%-os tejföl
- 2 dl majonéz
- mustár
- só
- porcukor
- fehér őrölt bors
- citrom
- fokhagyma
- fekete őrölt bors
Elkészítés:
1. A rákot forrásban lévő, sós, citromos vízbe öntjük és 2-3 percig forraljuk. Ezt követően leszűrjük és hagyjuk kihűlni a rákot.
2. A tejfölt és a majonézt összekeverjük, ízlés szerint ízesítjük sóval, cukorral, mustárral illetve őrölt borssal. A majonéz és a tejföl aránya igény szerint változtatható.
3. Összetörjük a fokhagymát, majd a majonézes tejfölbe keverjük. Amennyiben a mártás ízesítésével elkészültünk, beleforgathatjuk a kihűlt rákot.
4. Tálalásig hűtőben tárolandó az étel. Fogyasztását pirítóson ajánljuk.
Gesztenyekrémleves
Rendkívül gyorsan elkészíthető, kevés hozzávaló felhasználásával, ugyanakkor az egész család kedvence lehet egy könnyed gesztenyekrémleves.
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók:
- 5 dkg aranymazsola
- 1 dl rum vagy konyak
- 2 dl tejszín
- 8 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál méz
- 1 dl konyak
- a készétel tetejére tejszínhab, pár szem meggy illetve mentalevél
Elkészítés:
1. Az elkészítést megelőző este rumba áztatjuk a felhasználni kívánt mazsolát.
2. Miután összetörtük a gesztenyemasszát, botmixer segítségével simára turmixoljuk tejjel és cukorral egy lábasban.
3. Mindössze 3-4 percig szükséges főznünk, ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót. Szűrjük le a mazsolát és a maradék rumot, amibe korábban a mazsolát áztattuk, is beleönthetjük a tálba. Botmixerrel tovább krémesítjük az egyveleget.
4. Ezután már csak a tálalás van hátra, ízlés szerint tejszínhabbal, mentalevéllel vagy pár szem mazsolával illetve meggyel szórhatjuk meg a tetejét.
Fóliában sült, citromos, fűszeres halszelet
A karácsonyi menü hagyományos része a hal, ami nem csak finom, de nagyon egészséges is. Mind a tengeri, mind pedig az édesvízi hal sok omega-3-at tartalmaz, ami a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében nyújt segítséget.
Elkészítési idő: 30 perc
Mennyiség: 4 adag
Hozzávalók:
- 4 db halszelet
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 ek olívaolaj
- 1 db citrom
- kakukkfű
- rozmaring
- só
- bors
Elkészítés:
1. Amennyiben mélyhűtött halat használunk, mindenekelőtt olvasszuk fel, de ajánlatos friss halból készíteni az ételt, hogy minél zamatosabb legyen a végeredmény. A sütni kívánt filéket alaposan mossuk meg, majd törölgessük át papírtörlővel.
2. A szeleteket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk valamint rozmaringot és bazsalikomot is tegyünk rá. Minden szeletre vágjunk egy vékony citromkarikát illetve fokhagymát, majd locsoljuk meg olívaolajjal. Köretként zöldségeket is tehetünk a hal mellé, a lényeg, hogy külön-külön alufóliába csomagoljuk őket, úgy helyezzük a tepsibe.
3. Ügyeljünk a csomagolásra, a batyu a sütés során ne nyíljon szét.
4. Előmelegített sütőben, 180 fokon 15 percig sütjük a halat. Amennyiben szeretnénk még egy kicsit megpirítani a szeleteket, úgy bontsuk ki a csomagokat és néhány percig még maradhat a sütőben.
(Kiemelt kép: Shutterstock)