3+1 villámgyors szilveszteri vendégváró étel

Ezekkel a gyorsan elkészíthető receptekkel megmentheti az estét, ha nem volt elég ideje, hogy komolyabb fogásokkal várja a vendégeket. 

2021. december 31., 08:27

Szerző:

Közeledik a szilveszter este, és hamarosan érkeznek a vendégek? Nem maradt elég ideje a vendégváró menüre? Pánikra semmi ok, a következőkben 3+1 nagyon gyorsan és könnyedén elkészíthető, de nagyon ízletes étel receptet hoztunk, amikkel a házigazda megmentheti az estét.

Leveles tésztába göngyölt virsli 

A szilveszteri virslifogyasztás már-már hagyomány, így ez az újragondolt verzió tökéletesen illik az ünnephez.

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók (30 adag):

  • 1 csomag leveles tészta
  • 15 db virsli
  • 1 db tojás
  • sajt
  • szezámmag

Elkészítés:

1. A leveles tésztát szobahőmérsékleten kiengedjük, majd kb. 0,5 cm vékonyra nyújtjuk. A tésztát felszeleteljük 3 cm-es csíkokra, és a három részre vágott virsliket begöngyöljük vele.
2. A felgöngyölt táskákat egymás mellé tepsibe rakjuk, lehetőleg úgy, hogy ne érjenek össze. Mindegyik tetejét megkenjük tojással, majd megszórjuk reszelt sajttal és/vagy szezámmaggal. Ezután 200 fokra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt készre sütjük.

 (Kép: Shutterstock)

Lilahagymás-majonézes krumplisaláta 

Ez a kiadós saláta önmagában is megállja a helyét, de egy ízletes húshoz, vagy akár az előző, tésztába göngyölt virslivel is kínálhatjuk.

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók (6 adag):

  • 3 fej lilahagyma
  • 0,5 dl olaj
  • 10 ek majonéz
  • 2 dl tejföl
  • 1,2 kg burgonya
  • 4 db tojás
  • 1 ek mustár
  • bors
  • cukor

 Elkészítés:

1. Mindenekelőtt a burgonyát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, majd feltesszük főni. A főzővízbe tegyünk két kiskanál sót.
2. Eközben a lilahagymát vékony csíkokra vágjuk, sózzuk, kevés olajon megpároljuk. A tojásokat keményre főzzük, és hűtés után megpucoljuk, majd felkockázzuk őket is.
3. A majonézt és a tejfölt összekeverjük a mustárral, ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal és egy csipet cukorral. A mártásnak érdemes elég erőteljes ízűnek lennie, mert a krumpli sokat lágyít rajta.
4. A megfőtt krumplit leszűrjük, kihűtjük, és összekeverjük a majonézes mártással. Azonnal is tálalhatjuk, vagy pihentethetjük a hűtőben.

 (Kép: Shutterstock)

Minipizza 

Ezzel a fogással nem lőhetünk mellé, hiszen nincs, aki ne szeretné az egyik legnépszerűbb olasz ételt, ezt a verziót pedig méretéből adódóan kényelmesen tudjuk fogyasztani. 

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók (2 adag):

  • 30 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl olaj
  • gyömbér
  • 30 dkg paradicsom
  • 10 dkg mozzarella
  • őrölt gyömbér
  • bors

 Elkészítés:

1. Langyos vízzel felfuttatjuk az élesztőt, majd a kiöntött lisztbe mélyedést készítünk, és hozzáadjuk élesztős vizet. Hozzákeverjük az olajat, a gyömbért, a sót, és annyi langyos vizet, hogy fánktészta sűrűségű tésztánál kicsit keményebb legyen. Letakarva megkelesztjük, majd kis formákba simítjuk a tésztát.
2. A paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk, turmixgéppel pürésítjük, és kevés vízzel kiforraljuk. Fűszerekkel és a sóval ízesítjük, majd ismét kiforraljuk. A mártást a tésztákra adagoljuk, megszórjuk reszelt vagy apró kockákra vágott mozzarellával, és megsütjük.

 (Kép: Shutterstock)

Banános-fahéjas-csokis muffin 

Az egyik legegyszerűbben elkészíthető, ugyanakkor mindenki által kedvelt, és kedvünkre variálható desszert a muffin, amit most egy téliesebb verzióban hoztunk el. 

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók (4 adag):

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 kávéskanál fahéj (őrölt)
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 2 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 12 dkg margarin
  • 2 db érett banán
  • 0,5 dl tej

 Elkészítés:

1. A lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, az őrölt fahéjjal és az apróra vágott vagy lereszelt csokoládéval összeforgatjuk.
2. A kétféle cukorral jól kikeverjük a tojást. Először a puha margarint, azután a villával pépesített banánt majd a tejet adjuk hozzá.
3. A csokoládés liszttel összedolgozzuk.
4. Egy közepes muffinsütő mélyedéseit margarinnal kikenjük vagy papírkosárkákkal kibéleljük, és a masszával háromnegyedéig töltjük.
5. Előmelegített sütőben, alul-felül sütéses módban 180 fokon, 20 perc alatt készre sütjük.

 (Kép: Shutterstock)

(Kiemelt kép: Shutterstock)