3 gyors karácsonyi recept, ha az utolsó pillanatra hagyta a készülődést

Nyűgözze le a családot vagy a vendégeket, és töltse inkább velük az időt, mintsem a főzéssel. 

2021. december 24., 09:02

Szerző:

Az ünnepi menü kritikus pontja a karácsonyi időszaknak, azonban előfordul, hogy a készülődésben nem mindig marad időnk egy bonyolult és időigényes ételsor elkészítésére. Ha szűkös a fennmaradó időkeret, érdemes kipróbálni az alábbi villámgyors, egyszerű ugyanakkor ínycsiklandó recepteket.

Majonézes ráksaláta

Ezt a mediterrán salátát azoknak ajánljuk, akik szeretik a tengeri herkentyűket, és nem félnek elrugaszkodni a hagyományos fogásoktól. 

Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók:

  • 50 dkg koktélrák
  • 2 dl 20%-os tejföl
  • 2 dl majonéz
  • mustár
  • porcukor
  • fehér őrölt bors
  • citrom
  • fokhagyma
  • fekete őrölt bors

Elkészítés:

1. A rákot forrásban lévő, sós, citromos vízbe öntjük és 2-3 percig forraljuk. Ezt követően leszűrjük és hagyjuk kihűlni a rákot.
2. A tejfölt és a majonézt összekeverjük, ízlés szerint ízesítjük sóval, cukorral, mustárral illetve őrölt borssal. A majonéz és a tejföl aránya igény szerint változtatható.
3. Összetörjük a fokhagymát, majd a majonézes tejfölbe keverjük. Amennyiben a mártás ízesítésével elkészültünk, beleforgathatjuk a kihűlt rákot.
4. Tálalásig hűtőben tárolandó az étel. Fogyasztását pirítóson ajánljuk.

(Kép: Shutterstock)

Gesztenyekrémleves 

Rendkívül gyorsan elkészíthető, kevés hozzávaló felhasználásával, ugyanakkor az egész család kedvence lehet egy könnyed gesztenyekrémleves.

Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók:

  • 5 dkg aranymazsola
  • 1 dl rum vagy konyak
  • 2 dl tejszín
  • 8 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál méz
  • 1 dl konyak
  • a készétel tetejére tejszínhab, pár szem meggy illetve mentalevél

 Elkészítés:

1. Az elkészítést megelőző este rumba áztatjuk a felhasználni kívánt mazsolát.
2. Miután összetörtük a gesztenyemasszát, botmixer segítségével simára turmixoljuk tejjel és cukorral egy lábasban.
3. Mindössze 3-4 percig szükséges főznünk, ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót. Szűrjük le a mazsolát és a maradék rumot, amibe korábban a mazsolát áztattuk, is beleönthetjük a tálba. Botmixerrel tovább krémesítjük az egyveleget.
4. Ezután már csak a tálalás van hátra, ízlés szerint tejszínhabbal, mentalevéllel vagy pár szem mazsolával illetve meggyel szórhatjuk meg a tetejét.

(Kép: Shutterstock)

Fóliában sült, citromos, fűszeres halszelet

A karácsonyi menü hagyományos része a hal, ami nem csak finom, de nagyon egészséges is. Mind a tengeri, mind pedig az édesvízi hal sok omega-3-at tartalmaz, ami a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében nyújt segítséget.

Elkészítési idő: 30 perc

Mennyiség: 4 adag

Hozzávalók:

  • 4 db halszelet
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 db citrom
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • bors

 Elkészítés:

1. Amennyiben mélyhűtött halat használunk, mindenekelőtt olvasszuk fel, de ajánlatos friss halból készíteni az ételt, hogy minél zamatosabb legyen a végeredmény. A sütni kívánt filéket alaposan mossuk meg, majd törölgessük át papírtörlővel.
2. A szeleteket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk valamint rozmaringot és bazsalikomot is tegyünk rá. Minden szeletre vágjunk egy vékony citromkarikát illetve fokhagymát, majd locsoljuk meg olívaolajjal. Köretként zöldségeket is tehetünk a hal mellé, a lényeg, hogy külön-külön alufóliába csomagoljuk őket, úgy helyezzük a tepsibe.
3. Ügyeljünk a csomagolásra, a batyu a sütés során ne nyíljon szét.
4. Előmelegített sütőben, 180 fokon 15 percig sütjük a halat. Amennyiben szeretnénk még egy kicsit megpirítani a szeleteket, úgy bontsuk ki a csomagokat és néhány percig még maradhat a sütőben.

(Kép: Shutterstock)

(Kiemelt kép: Shutterstock)