Gáspár Laci és a vonyító kutya: így alázzák idén a zsűritagok a versenyzőket az X-faktorban

Elkezdődött az RTL tehetségkutatója a jól bevált alázós műsorrészletekkel. Aki nem énekel elég jól, bűnhődjön!

2021. október 10., 12:56

Szerző:

Amikor az ezredforduló környékén elkezdték elárasztani a tévécsatornákat az éneklős tehetségkutatók, a csatornák hamar rájöttek, hogy hatalmas nézettséget lehet generálni nemcsak a jó énekesekkel, hanem a rosszakkal is. Angol nyelvterület Simon Cowell volt ebben az úttörő: megannyi vírusvideó keletkezett abból, ahogy a rideg tévés személyiségként elhíresült producer beszólt azoknak a versenyzőknek, akik nem ütötték meg az elvárt színvonalat. Nos, a briteknél ez a csoda 15 évadig tartott:  2018-ban volt az utolsó X-faktor a műsor hazájában, Nagy-Britanniában. Nálunk most szombat este kezdődött meg Simon Cowell tehetségkutatójának 10. évada az RTL Klubon, benne a régóta megszokott versenyzőalázással.

„Minek tanulsz énekelni drágám, hát nem mondta még senki, hogy olyan hamis vagy, mint egy vonyító kutya?!”

– mondja valakinek Gáspár Laci a fenti összeállításában, és a kritikát a nézőtérről érkező hahotázás követi. A közönség reakciója nyilván nem annak szól, hogy mennyire szellemes poént mondott Gáspár Laci, hanem inkább a publikum kineveti a pellengérre állított versenyzőt azért, hogy annyira beképzelt volt, hogy azt hitte, helye lehet az X-faktorban. A nyilvános megszégyenítésnek ez a formája bizonyos vélemények szerint azért nem etikátlan, mert az illető maga akart a tévében szerepelni és tudta, hogy véleményt fognak róla mondani. Értékelést akart, hát megkapta. Az biztos, hogy tényleg nem sok ember lehet már a világon, aki ne tudná, hogyan bánnak az X-faktorban azokkal, akiket a zsűri a kezdeti meghallgatások alatt nem talál elég jónak.

„Ugyanolyan hangotok van, és mind a hárman ugyanolyan rosszul énekeltek”

– kínál meg ByeAlex három tizenéves lányt egy kis építő kritikával a fenti, szintén friss videóban. Ezt a beszólást szintén szórványos, egyértelműen kárörvendő nevetés követi a műsor felvételén jelen levő közönség részéről, hiszen ByeAlex még csak a poénkodás látszatát sem próbálja meg fenntartani.

Természetesen nemcsak az RTL és az X-faktor csinálja ezt, feltűnően kemény kritikákat kapnak a versenyzők például a TV2 főzős reality-vetélkedőjében, a Séfek séfében is. A jelenségre több példát is mutattunk már, kattintson ide, ha kíváncsi, milyen reakciót kap a zsűritől az, aki nem főzött elég finomat!

(Kiemelt kép: RTL Klub/X-faktor)