5 Oscar-díjas film, ami fent van a Netflixen

Ezeket minden filmrajongónak látnia kell!

 

2021. augusztus 20., 07:41

Szerző:

Zöld könyv – Útmutató az élethez

Tony Lip egy jólelkű de egyszerű fickó, az a típus, aki előbb üt és csak aztán kérdez. Egy kis mellékes juttatás reményében elvállalja Don Shirley, egy afroamerikai zongorista sofőrje lesz. A zenész épp Amerika déli részére indul turnézni, ahol a helyiek nem szeretik azokat, akiknek más a bőrszíne. A két férfi szöges ellentéte egymásnak, de kalandos útjuk során rájönnek, hogy mégsem különböznek annyira. Az amerikai dráma 2018-ban érdemelte ki a legjobb filmnek járó Oscar-szobrot.

Az Argo-akció

A 2012-es év legjobbjának választott filmjében 1978-ba repülünk vissza, miután az iráni forradalom elűzte a nyugatbarát uralkodót, és kikiáltották az iszlám köztársaságot. Egy évvel később a korábbi sah Amerikába utazik gyógykezelésre, a hír hallatán pedig a tömeg november 4-én megrohanja a teheráni amerikai követséget, és 52 diplomatát ejtenek foglyul, amivel egy 444 napig tartó túszdráma robban ki. Tony Mendez, a CIA „beszivárgási” szakértője előáll egy akciótervvel, hogy megmentsék a túszokat. Az amerikai thriller Ben Affleck főszereplésével tuti befutó lesz azoknál, akik szeretik az akciódús jeleneteket.

Élősködők

A dél-koreai rendező, Bong Jooh-ho filmje egy nagyon különleges, humorral vegyített dráma, amelynek középpontjában egy rossz körülmények között élő koreai család áll, akik alkalmi munkákból tengődnek, miközben nagyratörő álmaik vannak. Egy nap az egyetemista korú, de a felvételiken elbukó Giu-t barátja csalás árán egy jól jövedelmező korrepetitori álláshoz juttatja a gazdag Pak családnál. Giu leleményességének köszönhetően cselszövések és hazugságok sorozata után az egész családját álláshoz juttatja, és boldogan élnek, amíg le nem buknak… Akik szeretik a nem mindennapi, sablonoktól mentes, váratlan fordulatokkal teli filmeket, imádni fogják a 2019-es Oscar-győztes alkotást.

12 év rabszolgaság

Solomon Northup az amerikai polgárháború előtt, a virágzó New Yorkban éli életét családjával, amíg tőrbe nem csalják és eladják rabszolgának. Amikor egy gonosz szadista ültetvényeshez kerül, aki kénye-kedve szerint bántalmazza és korbácsolja az embereit, kilátástalanná válik a helyzete. Több száz társával az embertelen körülmények között azért küzdenek, hogy egyszer újra szabadok lehessenek. Fel is csillan a remény a megmenekülésre, amikor találkozik egy kanadai, szabadelvű áccsal. A jobbnál-jobb színészeket felvonultató angol-amerikai életrajzi dráma 2013-ban kapta meg az Oscar-díjat.

The Artist – A némafilmes

1927-ben, a némafilmek korszakában George Valentin az egyik legnagyobb filmcsillag, akinek az élete tökéletesnek látszik. Beleszeret a gyönyörű, feltörekvő színésznőbe Peppy Millerbe, akit egy filmforgatás során ismer meg. Látszólag minden rendben az életében, amikor szembesül azzal, hogy a mozi jövője a hangosfilm lesz, ami Peppy-t a legnagyobb sztárok közé emeli. George-nak lépést kell tartani a változó világgal, ha nem akar a feledés homályába veszni. 2012-ben a filmes szakma a The Artist választotta az év legjobb filmjének. 

(Kiemelt kép: Shutterstock)