Zana nyerte a hegyi befutót

Filippo Zana nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 18. szakaszát, összetettben Geraint Thomas megtartotta vezető helyét, ráadásul az eddig második Joao Almeida időt vesztett vele szemben.

2023. május 25., 21:18

Szerző:

Csütörtökön az összetettről döntő három egymást követő etap, két hegyi befutós szakasz és a szombati hegyi időfutam első felvonásán az Oderzóból induló 161 kilométer és a Val di Zoldón hegyi befutó várt a mezőnyre, öt kategorizált emelkedővel és 3700 méter szintkülönbséggel. A brit Geraint Thomas rózsaszín trikóban ünnepelte 37. születésnapját, előnye a szakaszt megelőzően 18 másodperc volt a portugál Joao Almeida és 29 a szlovén Primoz Roglic előtt. 

Hosszú ideig nem engedett el szökést a mezőnyt, az első hegyen, az első kategóriás Passo della Crosettán tudott eltekerni és összeállni egy hétfős csoport, benne az összetettben közel hétperces lemaradással álló francia Thibaut Pinot-val. Így hat percre engedte ezt a bolyt az esélyesek megfogyatkozott csoportját vezető Ineos Grenadiers, majd az utolsó előtti emelkedő, az 5,8 kilométer hosszú és helyenként a 19 százalékos meredekséget is elérő Coi beindította a versenyt: elöl Pinot és az olasz bajnok Filippo Zana rázta le magáról a többi szökevényt, az esélyesek csoportjában pedig a Jumbo-Visma állt az élre, és a meredek részeken megszakította a sort, lemaradt a két napja szakaszt nyerő Almeida is. 

Az etapsikerért a 24 éves Zana lehajrázta a pályafutása utolsó idényét teljesítő Pinot-t, így bajnoki trikóban ünnepelhetett hegyi befutós sikert, pályafutása első háromhetes szakaszgyőzelmét bezsebelve. Pinot pedig, akinek kiemelt célja volt, hogy szakaszgyőzelemmel köszönjön el az olasz körversenytől, másodszor ért célba másodikként ezen a Girón. 

Mögöttük az esélyeseknél Almeida szenvedett Roglic tempóváltásától, Thomas is bedolgozott azért, hogy minél több időt nyerjenek a portugál riválissal szemben, aki végül 21 másodpercet kapott kettősüktől.

A 106. Giro d'Italia pénteken a Longaronéból induló 183 kilométeres etappal folytatódik, amelynek hegyi befutója a 2304 méter magas Tre Cime di Lavaredo az idei olasz körverseny legmagasabb hegye, azaz a Cima Coppi lesz. Thomas előnye 29 másodperc Roglic és 39 Almeida előtt.

A viadal vasárnap Rómában zárul.

Eredmények (a Giro honlapja alapján): 

18. szakasz, Oderzo-Val di Zoldo, 161 km, hegyi befutó:

1. Filippo Zana (olasz, Jayco AlUla) 4:25:12 óra

2. Thibaut Pinot (francia, Groupama-FDJ) azonos idővel

3. Warren Barguil (francia, Arkéa Samsic) 50 másodperc hátrány

...7. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 1:56 perc hátrány

8. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) a. i.

9. Joao Almeida (portugál, UAE) 2:17 p h.

Az összetett élcsoportja:

1. Thomas 76:25:51 óra 

2. Roglic 29 másodperc hátrány 

3. Almeida 39 mp h.

(Kiemelt képünk: Luca BETTINI / AFP)