WTA: Peng Shuai nem mentes a cenzúrától és a kényszerítéstől sem

A Női Tenisz Szövetség hitelesebb bizonyítékokat szeretne. 

2021. november 27., 20:57

Szerző:

A Női Tenisz Szövetség (WTA) továbbra is mélyen aggódik amiatt, hogy a kínai teniszcsillag, Peng Shuai "nem mentes a cenzúrától és a kényszerítéstől" – írja a CNN.

A lap közlése a WTA közlemény szerint, Steve Simon vezérigazgató "különböző kommunikációs csatornákon" próbálta elérni Penget, köztük két olyan e-mailt is, "amelyekre egyértelmű volt, hogy a válaszait mások befolyásolták"

„A WTA továbbra is aggódik a szabad, nyílt és közvetlen kommunikációra való képessége miatt”

– zárul a közlemény.

Kína egyik legismertebb sportcsillaga, Peng nyilvánosan azzal vádolta meg a korábbi miniszterelnök-helyettest, Zhang Gaolit, hogy szexre kényszerítette őt az otthonában, egy azóta törölt, november 2-án kelt közösségi média bejegyzés képernyőfotói szerint. A vádaskodást követően Peng eltűnt a nyilvánosság elől, ami több teniszezőtársát is arra késztette, hogy a #WhereIsPengShuai hashtaggel fejezze ki aggodalmát a közösségi médiában.

November 21-én a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közleményben tudatta, hogy elnöke, Thomas Bach 30 perces videóhívást folytatott a háromszoros olimpikon Penggel, akihez egy kínai sporttisztviselő és egy NOB-tisztviselő is csatlakozott. A nyilatkozat szerint a hívás során Peng "jól van" és "nyugodtnak" tűnt, és azt mondta, hogy "szeretné, ha tiszteletben tartanák a magánéletét". A NOB nem magyarázta meg, hogyan szervezték meg a Penggel folytatott videóhívást.

A Human Rights Watch (HRW) azonban bírálta a NOB szerepét a kínai hatóságokkal való együttműködésben Peng Shuai újbóli felbukkanása kapcsán.

(Kiemelt képünk: 2021. november 21-én, vasárnap közzétett videoklipekből, amelyeken állítólag a teniszcsillag Peng Shuai látható, amint autogramot osztogat labdákat a gyerekeknek a pekingi Junior Tennis Challenger döntő megnyitó ünnepségén 2021. november 21-én, vasárnap reggel. Fotó: EyePress News / EyePress az AFP-n keresztül)