Vuelta a Espana – Grovesé az első mezőnyhajrá, Valter 47. kedden

Kaden Groves nyerte sprintbefutóban a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny negyedik szakaszát, Valter Attila a mezőnnyel ért célba, az összetett élén pedig változatlanul a címvédő Remco Evenepoel áll.

2023. augusztus 29., 18:40

Szerző:

Kedden az Andorra la Vella és Tarragona közötti 185 kilométeres táv elején jórészt lejtmenet, az utolsó harmadában két, egyaránt harmadik kategóriás emelkedő várt a bringásokra, így jó esély mutatkozott a mezőnyhajrára.

Ennek megfelelően a mezőny végig kézben tartotta a háromfős szökevénycsoport előnyét és időben utolérte azt.

A sprintbefutóra készülve Valter a Jumbo-Visma kapitányaiért dolgozott a síkon kilométereken át a hatalmas tempóban, de amikor öt kilométerrel a cél előtt tömegbukás történt a mezőny elejében, a magyar bajnok csapattársa, a holland Wilco Kelderman is földre került. A technikás hajrában, az enyhén emelkedő befutónál ugyancsak elestek néhányan, majd a kolumbiai Juan Sebastián Molano hosszú hajrát nyitott, az ausztrál Kaden Groves pedig taktikusan kivárt és a szélárnyékból jó ütemben kibújva pályafutása második Vuelta-etapsikerét ünnepelte, háromhetes körversenyen pedig a harmadikat.

A második helyet Molano, a harmadikat pedig a 2021-es Tour de Hongrie budapesti záróetapján diadalmaskodó belga Edward Theuns szerezte meg.
Valter a mezőnnyel ért célba, összetettben pedig a 26. helyen áll. A címvédő és éllovas belga Remco Evenepoel változatlan előnnyel őrizte meg a piros trikót.

Eredmény (a Vuelta honlapja alapján):

4. szakasz, Andorra la Vella-Tarragona, 185 km:

1. Kaden Groves (ausztrál, Alpecin-Deceuninck) 4:05:41 óra
2. Juan Sebastián Molano (kolumbiai, UAE) azonos idővel
3. Edward Theuns (belga, Lidl-Trek) a. i.
...47. Valter Attila (Jumbo-Visma) a. i.

Az összetett élcsoportja:

1. Remco Evenepoel (belga, Soudal Quick-Step) 12:48:52 óra
2. Enric Mas (spanyol, Movistar) 5 másodperc hátrány
3. Lenny Martinez (francia, Groupama-FDJ) 11 mp h.
...26. Valter 2:17 perc hátrány

Szerdán a Morella és Burriana közötti 186,5 kilométeres táv megtétele vár a mezőnyre. A 78. Vuelta a Espana szeptember 17-én Madridban zárul.

(Kiemelt képünkön az Alpecin-Deceuninck ausztrál versenyzője, Kaden Groves halad át elsőként a célvonalon a Team UAE Emirates kolumbiai versenyzője, Sebastian Molano (jobbra) előtt a 2023-as La Vuelta spanyolországi kerékpáros körverseny negyedik szakaszán, az Andorra la Vella és Tarragone közötti 184,6 km-es versenyen augusztus 29-én, 2023. augusztus 29-én. Fotó: Pau BARRENA / AFP)