Itt vannak a vívó ob eredményei – négy címvédés a csapatversenyekben és két duplázó

Négy címvédés történt csapatban a vívók országos bajnokságán: férfi kardban az MTK Budapest, női kardban a Vasas, férfi párbajtőrben a BHSE, férfi tőrben pedig a Törekvés tudta megismételni tavalyi sikerét.

2022. december 18., 17:57

Szerző:

A vívó ob-n két vívónak sikerült dupláznia: a párbajtőröző Kun Anna és a tőröző Dósa Dániel egyéni sikerét követően csapatban is diadalmaskodott. 

Férfi kardban mindkét elődöntő 45-42-vel zárult, a MATE-GEAC és a KVSE összecsapása során vasárnap is találkozott egymással az idén Európa-bajnok, vb-ezüstérmes válogatott két tagja, Gémesi Csanád és Decsi Tamás, és ezúttal is a szombaton egyéniben győztes Gémesi örülhetett: egy nappal korábban a negyeddöntőben nyert Decsi ellen, ezúttal pedig az utolsó párban ő fordította meg az eredményt vele szemben. A fináléban az egyéni döntő két résztvevője, Gémesi és Szatmári ugyancsak az utolsó párban vívott egymással, de ennek az - 5-5-re végződő - asszónak már nem volt jelentősége, mert az MTK Budapest nyolc pár után 17 találatnyi előnyben volt. Gémesi 5-0-val kezdett, majd Szatmári 7-0-ra nyert, a fordítás után pedig már végig a címvédő vezetett.

A férfi párbajtőr döntő szorosabb eredményt hozott, a BHSE úgy ismételte meg egy évvel ezelőtti diadalát, hogy az utolsó asszóra 26-23-nál kötött be Keszthelyi Zsombor és a novemberi, berni vk-n győztes Andrásfi Tibor és végül hét tusra nőtt a különbség.

Női kardban a Vasas címvédőként négy találattal bizonyult jobbnak a Debreceni EAC csapatánál. Mindkét együttesben szerepelt az idén vb-aranyérmes válogatott egy-egy tagja, Katona Renáta, illetve a szombaton egyéniben győztes Battai Sugár Katinka.

Férfi tőrben magabiztosan ismételt a Törekvés. Női tőrben ugyancsak a Törekvés győzött, míg női párbajtőrben a döntőt egy tussal megnyerve, vert helyzetből felállva bizonyultak a legjobbnak a tatabányaiak úgy, hogy az egy napja aranyérmes Kun Anna az utolsó párban 10-4-re verte a tavalyi győztes, honvédos Muhari Esztert.

A Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban rendezett háromnapos ob-n a győzelmeket tekintve a legeredményesebben a Törekvés szerepelt három elsőséggel. A BHSE és a Vasas két-két, a MATE-GEAC, a Debreceni EAC, az OMS-Tata, az MTK Budapest és a Tatabányai SC egy-egy bajnoki címet szerzett.



    Ob, csapat, eredmények


    férfi kard (15 csapat):
    -----------------------
    elődöntő:
MATE-GEAC - KVSE 45-42
MTK Budapest-Vasas 45-42
    a 3. helyért:
Vasas-KVSE 45-30
    döntő:
MTK Budapest - MATE GEAC 45-28
    Végeredmény: 1. MTK Budapest (Horváth Gergő, Kovács István, Péch Miklós, Szatmári András), 2. MATE-GEAC (Gémesi Csanád, Gémesi Huba, Kiss Benedek, Morvai Ákos), 3. Vasas (Bíró Huba, Nagy Martin, Rabb Krisztián, Vígh Benedek)
    
    női kard (9):
    -------------
    elődöntő:
Vasas-KVSE 45-29
Debreceni EAC-BVSC 45-38
    a 3. helyért:
BVSC-KVSE 45-35
     döntő:
Vasas-Debreceni EAC 45-41
    Végeredmény: 1. Vasas (Bognár Liza, Katona Renáta, Spiesz Anna, Záhonyi Petra) 2. Debreceni EAC (Battai Sugár Katinka, Keszei Kira, Kónya Csenge, Simon Petronella), 3. BVSC (Marleen Buitenhuis, Pusztai Liza, Szűcs Luca, Tóth Nadin)

    férfi párbajtőr (31):
    ---------------------
    elődöntő:
BHSE-Vasas II. 45-42
BVSC-Honvéd Szondi SE 45-26
    a 3. helyért:
Vasas II.-Honvéd Szondi SE 45-36
    döntő:
BHSE-BVSC 39-32
    Végeredmény: 1. BHSE (Berta Dániel, Keszthelyi Zsombor, Pelle Domonkos, Rédli András), 2. BVSC (Andrásfi Tibor, Kolczonay Balázs, Osman-Touson Maruan, Nico Vuorinen), 3. Vasas II. (Csabai Máté, Fenyvesi Csaba, Hamilton-Meike Jonathan, Kulcsár Viktor)

     női párbajtőr (19):
    -------------------
    elődöntő:
TSC-AVA 45-39
BHSE-BVSC 45-36
    a 3. helyért:
BVSC-AVA 45-26
    döntő:
TSC-BHSE 45-44
    Végeredmény: 1. TSC (Büki Lili, Gnám Tamara, Kun Anna), 2. BHSE (Kálmán Gyöngyvér, Muhari Eszter, Szilárd Anna, Tóth Jázmin), 3. BVSC (Borsody Emma, Dékány Kinga, Turcsák Bianka, Zs. Tóth Anna)    

    férfi tőr (15):
    ---------------
    elődöntő:
Törekvés-BHSE 45-17
FTC-Ludovika 45-40
    a 3. helyért:
Ludovika-BHSE 45-36
    döntő:
Törekvés-FTC 45-17
    Végeredmény: 1. Törekvés (Dósa Dániel, Frűhauf Benjámin, Korom Erik, Tóth Gergely), 2. FTC (Gergely Zoltán, Horváth Keán, Skorka Csongor, Szemes Gergő), 3. Ludovika (Bagdány Albert, Bálint Álmos, Budaházy Ambrus, Mihályi Andor)

    női tőr (9):
    ------------
    elődöntő:
BHSE-Ludovika 42-40
Törekvés-Törekvés II. 45-31
    a 3. helyért:
Törekvés II.-Ludovika 45-41
    döntő:
Törekvés-BHSE 45-31
    Végeredmény: 1. Törekvés (Kollár Anna, Kreiss Fanni, Mesteri Viktória, Pásztor Flóra), 2. BHSE (Kondricz Kata, Kovács Réka, Lupkovics Dóra, Wolf Eszter), 3. Törekvés II. (Marosi Gréta, Nekifor Erika, Szekeres Laura, Szurmai Laura)

(Kiemelt képünk: Szatmári András, az MTK (b) és Gémesi Csanád, a MATE-GEAC versenyzője a férfi kard országos bajnokság döntőjében a budapesti Gerevich Aladár Sportcsarnokban 2022. december 17-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor)