Világcsúcs! Újabb csatornát hódított meg Donaldson

Világcsúcsot állított fel Andy Donaldson skót úszó az új-zélandi Cook-szorosnál az Ocean's Seven sorozat harmadik állomásán.

2023. március 22., 13:30

Szerző:

A BBC honlapjának beszámolója szerint a 31 éves sportoló tavaly augusztusban a La Manche-csatornán brit rekordot döntött (8 óra), mielőtt első skót férfiként átúszott Írországtól Skóciáig (9 óra). Donaldson három hetet várt, mielőtt vízbe ugrott Wellington partjainál, és négy percet javítva a 15 éves világcsúcson 4 óra 33 perc alatt teljesítette éjszaka a 23 kilométeres távot. 

Az Új-Zéland északi és déli szigetét összekötő szorost a világ egyik legveszélyesebb hajózási vizének tartják. 

„A Cook-szoros már önmagában egy kihívás, mivel az időjárás olyan, mint egy szélcsatornában” – mondta Donaldson, aki 14 fokos vízben vágott neki a rekordkísérletnek. „Sok időt töltöttem a hideg vízben, de szerencsére minden végtagom épségben megúszta. A sötétben órákig úszni idegtépő élmény, de nem is kívánhattam volna ennél jobb versenyt magamnak.” 

Donaldson legközelebb áprilisban a Molokai és Oahu szigetek között húzódó, 42 km hosszú Molokai-csatorna átúszását szeretné teljesíteni Hawaii partjainál. 

Az Oceans Seven a világ legnehezebb csatornaúszásait foglalja magába, és Donaldson célja, hogy egy év alatt teljesítse a több mint 200 kilométeres kihívássorozatot, ami még senkinek sem sikerült.

Mányoki Attila 2019-ben a sorozat összidejét tekintve – 64:33:05 óra – világrekordot döntött, és ő lett a 18., aki teljesíteni tudta az Ocean's Sevent.

(Kiemelt képünk: Andy Donaldson az Oceans Seven úszáson a Cook-szorosban Új-Zélandon. Fotó: Wellington Regional Aquatic Centre)

Hazánkat az a megtiszteltetés érte, hogy július 11-én, a franciaországi Sens városában Kollár Zsuzsanna tatai amatőr sportoló is vihette az olimpiai fáklyát. A hagyományoknak megfelelően 2024. április 16-án a görögországi Olümpiában gyújtották meg az olimpiai lángot és indult útjára a fáklya, amelyet mintegy tízezer futó visz el váltóban az olimpia helyszínére, Párizsba.

 

Marco Rossi marad a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A szakember az Európa-bajnokság tanulságainak átgondolását követően, pár hét múlva megkezdi a felkészülést az őszi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre történő összetartás előkészítésével.