Vas Kata Blanka 11. helyen végzett a terepkerékpár-világbajnokságon

Az Európa-bajnoki bronzérmes Vas Kata Blanka 11. helyen ért célba a cyclocross (terepkerékpár) idényt lezáró világbajnokságon a hollandiai Hoogerheidében.

2023. február 4., 17:50

Szerző:

Az SD Worx magyar bajnok 21 esztendős bringása – aki hegyikerékpárban olimpiai, országúti mezőnyversenyben világbajnoki negyedik – a cyclocross-szezonban többször is betegséggel küzdött, a világkupa-sorozatban legjobb eredményeként ezzel együtt négyszer is ötödik helyen végzett. Vas Kata Blanka előzetesen úgy fogalmazott, hogy a vébén az első ötbe kerüléssel már elégedett lenne.


A 9 Celsius-fokos, borús, de száraz időben rendezett viadalon Vas a második sorból rajtolt Puck Pieterse mögül. Mivel a holland beragadt, Vas nem tudott eltekerni azzal a nyolcfős bollyal, amely rögtön leszakította a 28 fős mezőny nagyobbik részét. Ebben a csoportban egy olasz mellett – a szakági erőviszonyokra jellemzően – hét holland bringás tekert.


Vas az őket üldöző bolyban hamar leelőzte a riválisait, és a hétkörös táv nagy részében kilencedik pozícióban tekert, közelíteni azonban nem tudott az elöl haladókhoz. Ráadásul az utolsó előtti körben technikai probléma hátráltatta, így négy pozíciót hátracsúszott, végül bő háromperces hátránnyal a 11. helyen tekert be a 22,5 kilométeres táv végén.


Eközben elöl a világkupa-idényt uraló fiatal holland duó, az Európa-bajnok és a vk-sorozat összetettjét is megnyerő Fem van Empel, illetve a hozzá hasonlóan 2002-es születésű Pieterse eltekert a riválisoktól. Kettejük párharcában kulcsfontosságú momentum volt, hogy a viadal derekánál Pieterse egy saras részen elcsúszott, így Van Empel szezonját megkoronázva magabiztos előnnyel diadalmaskodott. A célba érkezést követően zokogva ünnepelte élete első egyéni világbajnoki címét. Mögötte másodikként Pieterse érkezett meg – a célvonalhoz már egykerekezve –, míg a dobogó harmadik fokát 2021 világbajnoka, a 33 esztendős Lucinda Brand szerezte meg. A tiszta holland dobogó mellett az első nyolc helyből hetet hazai versenyző szerzett meg.


A férfiak versenyét vasárnap rendezik.

Eredmény (a vb honlapja alapján):
nők, világbajnok:

Fem van Empel (Hollandia) 54:42 perc
2. Puck Pieterse (Hollandia) 39 másodperc hátrány
3. Lucinda Brand (Hollandia) 1:11 perc hátrány
...11. Vas Kata Blanka 3:06 p h.

(Kiemelt képünk: A győztes Vas Kata Blanka, a Team SD Worx versenyzője a célban a női elit 19+ kategória versenyében a terepkerékpár (cyclocross) országos bajnokságon a városligeti Királydombon 2022. január 9-én. MTI/Bruzák Noémi)