Csapatkapitánya menthette meg Eriksen életét

Le is kellett cserélni, mert nem bírta tovább a játékot.

2021. június 13., 08:48

Szerző:

„Kemény éjszaka volt. Az események mindannyiunkat emlékeztettek, hogy a legfontosabb dolog az életben, hogy értékes kapcsolataid legyenek. Nem tudom eléggé dicsérni a játékosaimat. Nem is lehetnék büszkébb ezekre az emberekre, akik ennyire törődnek egymással, még egy ilyen nehéz időszakban is, amikor egy nagyon kedves barátom szenved” – nyilatkozta Kasper Hjulmand dán szövetségi kapitány a szombat esti, finnek ellen 0-1-re elveszített Eb-meccs után. A csapatkapitányt, aki valószínleg megmentette az összeeső játékos életét, le kellett cserélni, mert nem bírta tovább. 

A meccs után adott interjúk szerint a csapat nem is igazán törődött a vereséggel, gondolatban ugyanis mindannyian az első félidő végén összeeső Christian Eriksennel és családjával voltak – írta a Guradianra hivatkozva a 444. A lap szerint egyre világosabb, hogy a Dánia–Finnország meccs drámai eseményeinek egyik hőse Simon Kjaer, a dán válogatott csapatkapitánya volt: gyors reakciója nélkül könnyen lehet, hogy sokkal rosszabbul végződött volna Christian Eriksen esete.

Miután Eriksen összeesett, Kjaer odarohant hozzá, és Eriksen nyelvét félretolva szabaddá tette a légutait. Megakadályozta, hogy Eriksen lenyelje a nyelvét, majd stabil pozícióba helyzete a földön fekvő játékost, és maga is elkezdte az újraélesztést, mielőtt az orvosi stáb odaérkezett volna. Ezután Kjaer volt az, aki utasította a csapatot, hogy álljanak sorfalat Eriksen körül, hogy ne az egész világ szeme láttára küzdjenek az életéért a orvosok. Aztán ő volt az, aki Kasper Schmeichel kapussal együtt odament Eriksen feleségéhez, Sabrina Kvist Jensenhez, hogy tartsák benne a lelket. Beszámolók szerint Kjaer gyors reakciója nélkül az orvosi stáb már nem biztos, hogy időben érkezett volna. Eriksent az újraélesztés után kórházba szállították, állapota azóta stabil.

 „A legjobb döntés volt, hogy túlestünk rajta”

– mondta a dán szövetségi kapitány. Hjulmand dicsérte játékosait, amiért hamar falat formáltak a fekvő Eriksen körül, majd annak ellenére is beleegyeztek a meccs folytatásába, hogy korábban tanúi voltak annak, ahogy csapattársukat újraélesztik. Az UEFA annyit jelzett a csapatnak, hogy ha nem játsszák le aznap a meccset, akkor vasárnap délután 2-re kell visszajönniük, és befejezni a játékot.

„Nem volt nyomás az UEFA részéről. Tudtuk, hogy két választásunk van. A játékosok viszont nem hitték, hogy képesek lennének aludni az éjjel, és holnap visszatérni a pályára. Őszintén szólva tényleg a legjobb döntés volt, hogy túlestünk rajta. Persze ilyen érzelmekkel nem lehet játszani, de hogy megpróbáltuk, az is egészen hihetetlen”

– fogalmazott Hjulmand. Szerinte a csapat addig várt a játék újrakezdésével, amíg nem kaptak hírt Eriksenről a kórházból. A szövetségi kapitány beszélt arról is, hogy az elsőként Eriksenhez siető Simon Kjaer csapatkapitányt nem sokkal a meccs újrakezdése után le kellett cserélnie, mert lelkileg összeroppant. A dán csapat orvosa a meccs után elmondta, hogy amikor odaért a fekvő Eriksenhez, a játékos nem volt ugyan magánál, de volt légzése és pulzusa is. Ez azonban hamarosan megszűnt, ekkor kezdték a szívmasszázst.

 (Kiemelt kép: Photo by WOLFGANG RATTAY / various sources / AFP)