Továbbra is doppingszer a kannabisz

A WADA 2024-től felveszi a tramadol nevű fájdalomcsillapítót a sportolók számára tiltott szerek listájára, a kannabiszra vonatkozó tilalmat pedig fenntartja.

2022. szeptember 23., 11:01

Szerző:

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) végrehajtó bizottságának Sydneyben rendezett pénteki ülése után elhangzott, hogy a tramadol függőséget okoz és alkalmas a fizikai teljesítmény fokozására. Betiltására ennek ellenére csak két év múlva kerül sor, hogy addig a sportolók és az egészségügyi stábok tagjai megfelelő tájékoztatást kaphassanak a szankciókról, viszont a kannabisz továbbra is tiltólistán marad.

Tárgyalták a kannabiszt, de nem engedik

A kannabisz tilalma tavaly óta szolgáltat ismét témát, mivel Sha'Carri Richardson, a női 100 méteres síkfutás új amerikai sztárja egyéniben és váltóban sem indulhatott a tokiói olimpián, mert július elején egy doppingellenőrzés során kannabisz nyomaira bukkantak a mintájában, ezért egy hónapra eltiltották.

A WADA korábban két évről egy-három hónapra csökkentette az eltiltást a rekreációs drogokat használó sportolók számára, ha versenyen kívül szolgáltatnak pozitív mintát. Az ügynökség felülvizsgálta ugyan a kannabisztilalmat, de pénteken úgy döntött, hogy fenntartja, mert a szer használata sérti a sport szellemiségét.

A WADA hozzátette, folytatja a vizsgálatokat a szer potenciális teljesítményfokozó hatásai és a sportolók egészségére gyakorolt hatásai kapcsán.

(Kiemelt képünk illusztráció: Kannabiszpalántákat gondoz egy dolgozó Izraelben, a lodi BOL Pharma - Revadim Ipari Központ orvosi kannabisz termesztő és feldolgozó telepének melegházában 2019. január 23-án. Fotó: MTI | Kallos Bea)