Tour de France – Carlos Rodríguez lejtmenetes sikere, egy másodperccel nőtt Vingegaard előnye

Carlos Rodríguez nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 14. szakaszát, amelyen a címvédő Jonas Vingegaard előnye egy másodperccel nőtt közvetlen riválisa, Tadej Pogacar előtt összetettben.

2023. július 15., 20:20

Szerző:

Szombaton az Annemasse és Morzine les Portes du Soleil közötti 151,8 kilométer várt a mezőnyre, öt kategorizált emelkedővel, közülük az utolsó, a kiemelt kategóriás Col de Joux Plane, amelynek 1691 méteres csúcsáról 12 kilométeres, technikás, gyors lejtmenettel zárult az etap. Rögtön az elején egy tömegbukásba mintegy harminc kerékpáros keveredett bele, legalább húsz bringás földre is került. Az összetett esélyesei közül a harmadik helyen álló ausztrál Jai Hindley szerzett néhány vérző sebet, a szakaszt pedig a sérültek ellátása idejére, mintegy húsz percre megállították.

A nap szökését nagyon korán befogta a címvédő és sárga trikós dán Jonas Vingegaard csapata, a Jumbo-Visma vezette mezőny. A 11,6 kilométer hosszú, 8,5 százalékos átlagmeredekségű záró hegyből kevesebb mint öt kilométer volt hátra, mikor a kétszeres győztes szlovén Tadej Pogacar brit csapattársa, Adam Yates tempónövelése rombolta szét az esélyesek csoportját, Vingegaard-t leszámítva senki nem tudott velük tartani. Egy kilométerrel később Pogacar támadott azzal a céllal, hogy ledolgozza kilenc másodperces hátrányát összetettben, a dán címvédő azonban még a hegytető előtt utolérte riválisát, és ott ő gyűjtött három másodperccel több időjóváírást. Lelassuló kettősüket a lejtmenet elején utolérte az összetett dobogóért harcoló Yates és Carlos Rodríguez, a Tour-újonc spanyol le is hagyta őket és 22 évesen pályafutása első szakaszgyőzelmét aratta a francia körversenyen, egyúttal fellépett az összetett harmadik helyére, megelőzve a sérülésekkel bajlódó Hindley-t. A lengyel Michal Kwiatkowski pénteki diadala után egy nappal így ismét az Ineos Grenadiers ünnepelhetett etapsikert.

Pogacar végül második lett, Vingegaard pedig a harmadik, itt két másodperc volt a különbség az időjóváírásban, így összetettben a dán tíz másodpercre növelte előnyét. A hétfői pihenőnap előtt vasárnap egy újabb nehéz szakasz, a Les Gets les Portes du Soleil és Saint-Gervais Mont-Blanc közötti 179 kilométeres, hegyi befutóval záruló táv megtétele vár a 110. Tour de France mezőnyére. A viadal jövő vasárnap a párizsi Champs-Élysées-n zárul.

Eredmények:
14. szakasz, Annemasse-Morzine les Portes du Soleil, 151,8 km:
1. Carlos Rodríguez (spanyol, Ineos Grenadiers) 3:58:45 óra
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 5 másodperc hátrány
3. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) azonos idővel
4. Adam Yates (brit, UAE) 10 mp h.
...6. Jai Hindley (ausztrál, BORA-hansgrohe) 1:46 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Vingegaard 57:47:28 óra
2. Pogacar 10 másodperc hátrány
3. Rodríguez 4:43 perc hátrány
4. Hindley 4:44 p h.
5. A. Yates 5:20 p h.

(Kiemelt képünkön: A Grenadiers spanyol versenyzője, Carlos Rodriguez Cano ünnepel a célban, miután megnyerte a 110. Tour de France kerékpáros körverseny 14. szakaszát, az Annemasse és Morzine Les Portes du Soleil közötti 152 km-t a francia Alpokban, 2023. július 15-én. Fotó: David Ramos / POOL / AFP)

Hazánkat az a megtiszteltetés érte, hogy július 11-én, a franciaországi Sens városában Kollár Zsuzsanna tatai amatőr sportoló is vihette az olimpiai fáklyát. A hagyományoknak megfelelően 2024. április 16-án a görögországi Olümpiában gyújtották meg az olimpiai lángot és indult útjára a fáklya, amelyet mintegy tízezer futó visz el váltóban az olimpia helyszínére, Párizsba.

 

Marco Rossi marad a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A szakember az Európa-bajnokság tanulságainak átgondolását követően, pár hét múlva megkezdi a felkészülést az őszi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre történő összetartás előkészítésével.