Tilos a Deus Vult – Katar nem nézi jó szemmel a keresztes lovagnak öltözött szurkolókat

A foci-vb szervezői arra kérték az angol szurkolókat, hogy ne öltözzenek keresztes lovagnak, mivel azzal felzaklathatják a muszlimokat a katari világbajnokságon.

2022. november 24., 14:49

Szerző:

A foci-vb szervezői arra kérték az angol szurkolókat, hogy ne öltözzenek keresztes lovagnak, mivel azzal felzaklathatják a muszlimokat a katari világbajnokságon – írta a Mirror. A héten a biztonságiak két keresztes lovagnak öltözött angol szurkolót vezettek el a stadion elől.

A Kick It Out rasszizmusellenes csoport szóvivője figyelmeztette az angol szurkolókat, hogy ne viseljenek ilyen jelmezeket a világbajnokság mérkőzésein, és hangsúlyozta, hogy a katari stadionok tisztviselői nem biztos, hogy jó néven vennék, ha ilyen módon öltöznének be.

Deus Vult

A keresztes hadjáratok a Róma által kezdeményezett vallási háborúk sorozata volt a középkorban. Legismertebbek az 1095 és 1291 közötti időszakban a Szentföldre irányuló keresztes hadjáratok voltak, amelyek célja Jeruzsálem és környékének visszaszerzése volt az iszlám uralom alól. A Deus Vult – a keresztesek csatakiáltása – szó szerint azt jelenti, hogy „Isten akarja!”, napjainkban egyes bevándorlásellenes szélsőjobboldali csoportok is használják.