Szaúd-Arábia nyerte el a 2034-es foci vb rendezési jogát

Ausztrália visszavonta a pályázatát, így az arab ország maradt az egyedüli pályázó.

2023. november 1., 07:48

Szerző:

Katar és Marokkó után újabb arab ország rendezhet labdarúgó világbajnokságot, Szaúd-Arábia 2034-ben – írja a 444 a FIFA elnöke, Gianni Infantino bejelentése alapján.

A döntés nem volt meglepő, Ausztrália ugyanis visszavonta a pályázatát, így az arab ország rivális nélkül maradt.

A portál hozzáteszi, hogy a döntés megítélése korántsem egyértelmű, sokakat tölt el aggodalommal. Szaúd-Arábia még Katarnál is kevésbé tiszteli az emberi jogokat, elegendő csak a hatalommal kritikus újságíró, Dzsmál Hasogdzsi meggyilkolását és feldarabolását felidézni. Az arab országban többek között a homoszexualitást is bűncselekménynek tekintik.

(Kiemelt kép: Manaf Aboshgair volt szaúd-arábiai futballista a FIFA klubvilágbajnokság-sorsolási ceremóniáján 2023. szeptember 5-én. Fotó: Abdullah Abdulaziz / ANADOLU AGENCY  via AFP)

A német és a skót sajtó többnyire a két ország labdarúgó-válogatottjának Európa-bajnoki nyitómérkőzését emelte ki a jövő nyári németországi kontinenstorna Hamburgban rendezett csoportsorsolásának másnapján. A magyar válogatott az A csoportba, a házigazda németek, a skótok, valamint Svájc mellé került.