Stephane Peterhansel nyerte a 46. Dakar-rali második szakaszát

Peterhansel 50. szakaszgyőzelmét aratta az autósok között a világ legrangosabb tereprali-viadalán.

2024. január 7., 20:42

Szerző:

A francia Stephane Peterhansel győzelmét hozta az autósoknál a Szaúd-Arábiában zajló 46. Dakar-rali második szakasza, mely után az összetettben Carlos Sainz állt az élre – számol be róla az Eurosport.

Az 58 éves – motorral és autóval összesen 14-szer győztes – Peterhansel remek tempóban haladt végig Audijával al-Hinakija és al-Duvadimi közötti etapon, melynek 463 kilométeres gyorsaságiját 23 másodperccel teljesítette gyorsabban, mint második honfitársa, Sebastien Loeb.


A szombati nyitányon második spanyol Carlos Sainznak nem sikerült tökéletesen a napja, csapattársától, Peterhanseltől több mint 17 percet kapott, és csak nyolcadikként ért be, de így is át tudta venni a vezetést az összetettben.

A motorosoknál a dél-amerikai versenyzők uralták a napot. A legjobban a chilei Jose Ignacio Cornejo Florimo teljesített, akit közel hat perc lemaradással a címvédő argentin Luciano Benavides követett. Az összetettben ugyanakkor a botswanai Ross Branch vezet, három perccel megelőzve Cornejo Florimót.


A kamionosoknál a Qualisport Racing triója, Kovács Miklós, Czeglédi Péter és Ács László a 21. időt produkálta vasárnap, az összetettben pedig a 18. pozícióból várják a folytatást.


A Challenger kategóriában Yamaha homokfutóval induló Lónyay Pál az olasz Filippo Ippolitóval az oldalán a második szakaszon a 32. eredményt érte el, és összetettben a 34.


Eredmények, 2. szakasz (al-Hinakija - al-Duvadimi, 463 km):
autósok:
1. Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger (francia, Audi) 3:54:40 óra
2. Sebastien Loeb, Fabian Lurquin (francia, belga, Bahrain Raid) 29 másodperc hátrány
3. Seth Quintero, Dennis Zenz (amerikai, német, Toyota) 3:11 perc hátrány

összetettben:
1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Audi) 8:49:38 óra
2. Yazeed Al Rajhi, Timo Gottschalk (szaúdi, német, Overdrive Racing) 1:51 perc hátrány
3. Loeb, Lurquin 4:17 p h.


motorosok:
1. Jose Ignacio Cornejo Florimo (chilei, Honda) 4:24:17 óra
2. Luciano Benavides (argenitn, Husqvarna) 5:59 perc hátrány
3. Pablo Quintanilla (chilei, Honda) 6:12 p h.


összetettben:
1. Ross Branch (botswanai, Hero Motorsports) 9:50:05 óra
2. Cornejo Florimo 2:55 perc hátrány
3. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 7:15 p h.

(Kiemelt képünk: Az Audi francia pilótája, Stephane Peterhansel és francia segédpilótája, Edouard Boulanger kormányozza autóját a Dakar Rally 2024 2. szakaszán, a szaúd-arábiai Al Henakiyah és Al Duwadimi között, 2024. január 7-én. Fotó: PATRICK HERTZOG / AFP)

 

A férfiaknál és a nőknél is győzelemmel folytatta szereplését szerdán a legjobb magyar csapat a budapesti sakkolimpia hetedik fordulójában, így mindkettő megerősítette helyét az élmezőnyben.