Saját olimpiai bajnokukat tiltották el az ukránok

Oroszországi szerepvállalásai miatt az Ukrán Műkorcsolya Szövetség eltiltotta az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Viktor Petrenkót.

2022. július 13., 17:11

Szerző:

Az 53 éves műkorcsolyázó dél-oroszországi bemutatókon lép fel, és az ukrán szövetség szerdai közleménye szerint a versenyző cselekedete szégyenletes, hiszen Oroszország február 24-e óta háborúban áll Ukrajnával.

Az odesszai születésű Petrenko olimpián szovjet színekben 1988-ban harmadik, a Független Államok Közössége színeiben pedig 1992-ben aranyérmes volt. Világbajnokságokon szovjetként kétszer volt második, és 1988-ban Budapesten harmadik, majd FÁK-versenyzőként 1992-ben győzött. Európa-bajnokságokon szovjetként kétszer diadalmaskodott, kétszer volt harmadik, FÁK színekben második lett, míg 1994-ben, immár ukrán műkorcsolyázóként aranyérmes lett.

Később volt az ukrán szövetség alelnöke, és az 1990-es évek közepe óta gyakran dolgozott az Egyesült Államokban is.

Az ukrán vezetés Anatolij Timoscsuk labdarúgóedzőt is eltiltotta otthon, mivel továbbra is Szentpéterváron dolgozik: az egykori országos kedvencet megfosztották edzői engedélyétől, a nemzeti színekben válogatott labdarúgóként kiérdemelt összes címét és elismerést visszavették tőle.

(Kiemelt kép: Viktor Petrenko műkorcsolyázó Tatyjana Navka zenés műsorában, a moszkvai Megasport Arénában, Oroszországban. Alexander Vilf/Szputnyik/Sputnik)