Roland Garros: Posztumusz díjat kapott az egyetlen magyar férfi egyéni Grand Slam-bajnok

A francia nyílt bajnokság szervezői ünnepélyes keretek között emlékplakettet adományoztak az 1947-ben győztes Asbóth József családjának.

2023. június 2., 11:38

Szerző:

 

Az egyetlen magyar férfi egyéni Grand Slam-bajnok 76 évvel ezelőtt úgy diadalmaskodott Párizsban, hogy mindössze egy játszmát veszített, ám akkor nem kapta meg a legjobbnak járó trófeát.

Ennek pótlására került sor a csütörtökön a Roland Garros elnöki páholyában, ahol a francia szövetség részéről többek között Gilles Moretton elnök és Amelie Mauresmo versenyigazgató vett részt, míg magyar részről Markovits László szakmai alelnök, Szőllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Külügyminisztériumból Gyurta Dániel és Iglói-Nagy István, valamint Ruszanov András, az Asbóth-örökség ápolója.

Gilles Moretton beszédében az 1986-ban elhunyt Asbóth hőstette mellett méltatta Gulyás István 1966-os döntőbeli gesztusát is, mikor egynapos halasztást ajánlott fel sérült ellenfelének (majd kikapott tőle), s ezért elnyerte a UNESCO Nemzetközi fair play-díját.

Amelie Mauresmo pedig átadott a vendégeknek egy Asbóth József nevére szóló, ezüstbe gravírozott, Muskétások trófeát ábrázoló plakettet.

(Kiemelt képünk: Asboth József magyar teniszező az amerikai Tom Brown elleni mérkőzésen, 1947. július 24-én a francia nyílt teniszbajnokság elődöntőjében a Roland Garros Stadionban. AFP)

2023. szeptember 30., 13:15

Ünnepélyes megnyitóval, huszárok felvonulással, a versenyben részt vevő lovasok ünnepélyes fogadalomtételével megkezdődött szombaton a 16. Nemzeti Vágta a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban – hangzott el az M1 aktuális csatorna híradójában.