Elképesztő nap a paralimpián: két arany- és egy bronzéremmel gazdagodott Magyarország

Az úszás, az asztalitenisz és a vívás területén is érmet hoztak a magyar sportolók.

2021. augusztus 29., 18:29

Szerző:

Remekül sikerült a magyarok számára a vasárnapi versenynap a tokiói paralimpián, melyen két arany- és egy bronzéremmel bővült az eddigi gyűjtemény – írta az MTI.

Két aranyérem egy nap alatt

A helyi idő szerint délutáni-esti programban elsőként Pálos Péter győzött az asztaliteniszezők S11-es kategóriájában úgy, hogy a döntőben kétszer is szetthátrányból egyenlítve 3-2-re verte  az ausztrál Samuel Philip von Einemet. A Magyar Érdemrend tisztikersztjével is kitüntetett sportoló 1985-ben született, enyhe értelmi fogyatékkal. 13 évesen, egy Balatonon töltött nyaralás alkalmával pingpongozott először és azonnal beleszeretett a sportba. 14 éves korában ment el édesanyjával a BVSC edzésére, azóta is ott játszik. A 2012-es londoni paralimpián a magyar csapat második aranyérmét szerezte meg, a 2016-os Rio de Janeiro-i paralimpiai játékokon pedig bronzérmet szerzett.

Nem sokkal Pálos Péter győzelme után Illés Fanni érvényesítette a papírformát: a 2019-es év világbajnoka nagy fölénnyel nyerte meg a 100 méteres mellúszást az S4-es kategóriában. Az alsó lábszárak nélkül és összenőtt ujjakkal született sportolónak igen nagy sportmúltat tudhat magáénak, ugyanis ez már a negyedik olimpiája. A példátlan kitartásának, szorgalmának köszönhetően ma már Európa- és világbajnok úszó nem csupán a medencében nyújt elképesztő teljesítményt, de igen határozott képviselője a fogyatékossággal élők ügyének is.

Megvívtak a bronzéremért

Hosszúra nyúlt a versenynap a tőrözők számára is, akik a kerekesszékes vívás utolsó versenynapján reggeltől késő estig a páston voltak. A magyar női csapat – Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné Mező Boglárka, Dani Gyöngyi összeállításban – csoportjában 45-30-ra verte a georgiaiakat, 45-35-re kikapott a kínaiaktól, majd 45-41-re nyert az oroszok ellen. Az elődöntőben 45-27-es vereséget szenvedett az olaszoktól, de a bronzért folytatott küzdelemben 45-44-re legyőzték a hongkongiakat. Öt éve, Rióban második volt a magyar csapat, most pedig a küldöttség hetedik érmét szerezte.

Erőemelés és triatlon

Az 88 kilogramos súlycsoport magyar indulója, az erőemelő Sedric Roussel Watchou, három jó gyakorlatot is bemutatott a kilencfős mezőnyben: a 170, a 177 és a 181 kilót is kinyomta. Kubai ellenfelével ugyan szoros küzdelmet vívott, de Sedric Roussel Watchou bizonyult a jobbnak.

 A bal alkar végtaghiánnyal született triatlonista, Lévay Petra is elképesztő teljesítményt nyújtott. A sportoló triatloinsta karrierje előtt pusztán az úszásnak hódolt, ahonnan lenyűgöző, 44-szeres országos bajnokként vonult vissza. Most triatlonistaként 750 métert kellett úsznia, 20 kilométert kerékpároznia és öt kilométert futnia. Ez se jelentett azonban problémát neki, ugyanis sok korábbi eredménye után, most is kilencedik helyen tudott végezni a paralimpián.

 

(Kiemelt kép: Konkoly Zsófia, Pap Bianka, Illés Fanni és Payer Kata (b-j) a 4x100 méteres női gyorsváltó versenyében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói paralimpián 2021. augusztus 29-én. A magyar csapat a hetedik helyen ért célba 4:38.66 perccel, de mivel az amerikaiakat és a briteket kizárták, végül ötödikként végzett. MTI/Koszticsák Szilárd)