Két magyar is dobogóra állhatott az öttusa világkupán

Bőhm Csaba és Gulyás Michelle is bronzérmet szereztek, Szép Balázs a nyolcadik, Marosi Ádám pedig a 15. helyen végzett Ankarában.

2022. június 25., 17:48

Szerző:

Bőhm Csaba bronzérmet nyert az öttusázók világkupa-sorozatának ankarai döntőjében. Szép Balázs a nyolcadik, Marosi Ádám pedig a 15. helyen végzett.

A törökországi fináléba a kairói, budapesti, albenai és a két hete ugyancsak Ankarában rendezett vk-fordulón szerzett pontokkal lehetett bejutni. A férfiaknál remekeltek a magyarok, a vk-ranglista első négy helyét lefoglalták: Bőhm első, Szép második, Bereczki Richárd harmadik, Regős Gergely pedig negyedik lett. A rangsor alapján azonban csak ketten fértek be a 36 fős mezőnybe, mivel a nemzetközi szövetség (UIPM) az előző évi világbajnokot meghívta, aki pedig Marosi Ádám volt. Országonként mindkét nemben legfeljebb három versenyző szerepelhetett a fináléban.

A körvívásban Bőhm volt a magyarok közül a legeredményesebb 19 győzelemmel és 16 vereséggel, míg Szép 15/20-szal, az egyéniben kétszeres vb-győztes, Londonban olimpiai bronzérmes, július végén már 38 éves Marosi pedig 13/22-vel zárt.

A pénteki elődöntőben a két 18 fős csoportból az első hét hely ért automatikus továbbjutást, további négy versenyző a pontszáma alapján került a szintén 18-as fináléba. Szép az A-ban második lett, Böhm a B-ben hatodikként végzett, ugyanitt Marosi a tizedik helyen futott be, és pontszámával ő is döntős lett.

Az érmekért és helyezésekért rendezett szombati versenyt Bőhm hatos holtversenyben a negyedik helyről kezdte, Szép a 16-17. helyen állt, Marosinak pedig a 18. pozícióból kellett megkezdenie a felzárkózást.

Bőhm - aki Kairóban és két hete Ankarában ezüstérmes volt - hibátlanul lovagolt, majd a bónuszvívásban 10 pluszpontot szerzett, a 200 méteres úszást pedig 2:03.96 perccel, a harmadik idővel teljesítette. A kombinált szám előtt a második helyen állt, a négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futást 12 másodperccel a dél-koreai Dzsung Vung Te után, de 9 másodperccel a Tokióban olimpiai bajnok brit Joseph Choong előtt kezdhette meg. A negyedik és ötödik helyen két további dél-koreai versenyző állt 16, illetve 17 másodperces hátránnyal. Bőhm 10:53.20 perccel a tizedik időt érte el, ez elég volt neki - két dél-koreai, Dzsun Vung Te és Szeo Csang Van mögött - a stabil harmadik helyhez.

Marosi és Szép a gyengébb vívása miatt a döntős mezőny második felében küzdött, a kombinált számnak a 13., illetve a 14. helyről vágott neki. Utóbbi a kombinált számban a második legjobb teljesítményt nyújtotta, ezzel hat pozíciót javított, míg Marosi a 15. idővel kettőt visszacsúszott - a nemzetközi szövetség eredményközlője alapján.

Eredmények:

férfi döntő:
1. Dzsun Vung Te (dél-koreai) 1508 pont
2. Szeo Csang Van (dél-koreai) 1498
3. Bőhm Csaba 1485
...8. Szép Balázs 1454
...15. Marosi Ádám 1423

korábban:

női döntő:
1. Elodie Clouvel (francia) 1385 pont
2. Jessica Varley (brit) 1381
3. Gulyás Michelle 1374

Az ankarai vk-döntőn vasárnap vegyes váltót rendeznek, majd a jövő hét elején ugyanezen a helyszínen a 2024-es olimpia utánra a lovaglás helyére szánt új szám, az akadályverseny tesztelésére kerül sor. Az év fő versenyét, a világbajnokságot július utolsó hetében rendezik Alexandriában.

(Kiemelt kép: Gulyás Michelle bronzérmet szerzett az öttusa női világkupán Ankarában. Fotó: Pentathlon.hu)

2022. augusztus 16., 08:32

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) felfüggesztette az indiai szövetség (AIFF) tagságát harmadik fél indokolatlan befolyása miatt.

2022. augusztus 15., 19:44

Milák Kristóf a papírformának megfelelően az első, Márton Richárd pedig a negyedik idővel jutott döntőbe 200 méter pillangón a római úszó Európa-bajnokság hétfői napján.