Öt magyar az öttusa-vk női döntőjében

Öt hazai öttusázó jutott a 18-as döntőbe a budapesti világkupa női versenyében.

2023. április 28., 09:07

Szerző:

A csütörtöki elődöntő mindkét csoportjában 18-an küzdöttek a finálét érő első kilenc közé kerülésért. A keddi selejtezőből a 12 magyar induló közül öt lépett tovább, és ők öten az elődöntőt is sikerrel teljesítették.

A szerdai körvívást követően csütörtökön az A csoportban Bauer Blanka a negyedik, a vk-sorozat kairói nyitányán aranyérmes Gulyás Michelle a hetedik helyen futott a célba, a B-ben Guzi Blanka első, Barta Luca hatodik, Réti Kamilla pedig kilencedik lett, így valamennyien ott lehetnek a szombati fináléban. Utóbbinak a lövészetes futásban nagyon meg kellett küzdenie a továbbjutásért, amely a második legjobb kombinált számos eredménnyel végül összejött neki. 

Csütörtökön rendezték a férfiak szerdai kvalifikációjából továbbjutó 36 versenyző – köztük hat magyar – körvívását is. Koleszár Mihály 23 győzelmet aratott és 12 ellenfelétől kapott ki, Demeter Bence 20/15-ös, a Kairóban ezüstérmes Bőhm Csaba 17/18-as, a tavaly vb-bronz- és Eb-ezüstérmes Szép Balázs, valamint Tamás József 16/19-es, Regős Gergely pedig 13/22-es győzelem/vereség mutatóval zárt. Az eredményt magukkal viszik a pénteki elődöntőbe, az onnan továbbjutók pedig a szombati fináléba is.   

Martinek János szövetségi kapitány az MTI-nek kiemelte, hogy a junior korú Koleszár az elején mindegyik magyartól kikapott, így 0-5-tel kezdett, utána viszont remekelt. Hasonló forgatókönyv szerint vívott, mint tavaly októberben a junior világbajnokságon, ahol szintén a magyar asszók után jött fel nagyon.

„Jó versenyre számítok holnap is a férfiak elődöntőjében, meg szombaton is a döntőkben a nőknél öt magyar versenyzővel, a férfinál pedig várhatóan három-néggyel” – mondta a kapitány.

A budapesti világkupát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem területén bonyolítják le. Pénteken a férfi elődöntőre, majd szombat délelőtt a női, délután a férfi fináléra kerül sor. A VK vasárnap a vegyes váltóval zárul.

(Képünk illusztráció. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

 

A férfiaknál és a nőknél is győzelemmel folytatta szereplését szerdán a legjobb magyar csapat a budapesti sakkolimpia hetedik fordulójában, így mindkettő megerősítette helyét az élmezőnyben.