Oroszország és Belarusz nem kapnak meghívót a párizsi olimpiára

Nem kapja meg júliusban a jövő évi, párizsi olimpiára szóló meghívót Oroszország és Fehéroroszország a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB), amely csütörtökön közölte az erre vonatkozó döntését.

2023. július 13., 16:48

Szerző:

A NOB hagyományosan formális meghívót küld egy évvel az ötkarikás megnyitó előtt a világ összes olimpiai bizottságának, melyben az eseményre invitálja az adott nemzet csapatát. Ezt most az oroszok és a fehéroroszok nem kapják meg, ugyanakkor egyelőre úgy tűnik, hogy versenyzőik–- semleges színekben – rajthoz állhatnak Párizsban az ukrajnai háború ellenére. 

A NOB csütörtökön azt közölte, hogy 203 tagországának július 26-án küldi ki a meghívót. 

„Ezek között nem szerepel Oroszország és Fehéroroszország, valamint Guatemala olimpiai bizottsága” – írta a NOB a közleményében utalva arra, hogy a közép-amerikai ország olimpiai bizottságának tagságát politikai beavatkozásra hivatkozva tavaly szeptemberben felfüggesztették. 

A NOB tavaly, néhány nappal a háború kirobbanása után azt sürgette a nemzetközi sportági szakszövetségeknél, hogy zárják ki a sportolókat, a hivatalos személyeket, valamint az orosz és fehérorosz, valamilyen esemény házigazdájának jelölt városokat. Idén március 28-án a végrehajtó bizottság azt javasolta, hogy a sportági szövetségek csak semleges státuszban engedjék vissza az orosz és fehérorosz sportolókat, és csak azokat, akik nyilvánosan nem emeltek szót az ukrajnai háború mellett, illetve nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel, illetve nemzetbiztonsági szervekkel.

A NOB végső döntést még nem fogalmazott meg az orosz és fehérorosz versenyzők párizsi részvételét illetően, de többször közölte már, joga van úgy határozni, hogy nem hívja meg a francia fővárosba a két nemzet sportolóit.

„A NOB a megfelelő pillanatban, saját belátása alapján hozza majd meg az erre vonatkozó döntést anélkül, hogy kötve lenne a korábbi olimpiai kvalifikációs versenyek eredményeihez” – fogalmazott a szervezet csütörtökön.

A párizsi ötkarikás játékokat 2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik.

(Kiemelt kép: a 2024-es párizsi olimpia logója. Fotó: Xose Bouzas / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)