Negyedik helyen végzett a magyar válogatott

A magyar válogatott negyedik lett a férfi röplabda Európa-liga ezüst divíziójában, miután a budapesti négyes döntő vasárnapi helyosztóján 3-2-re kikapott az északmacedón válogatottól

2022. június 19., 19:07

Szerző:

Koch Róbert együttese - amely tavaly a harmadik helyen zárta a sorozatot - bő három hét szünet után júliusban kezdi meg a felkészülést az augusztusi és szeptemberi Európa-bajnoki selejtezőre.

 A magyaroknál egy változás történt a keretben a szombati elődöntőhöz képest: Bozóki Bence visszatért eredeti helyére és liberóként szerepelt, míg az egy nappal korábban egyébként ezen a poszton jól teljesítő Bán Viktor négyes ütőként szerepelt a jegyzőkönyvben. Koch Róbert két helyen is másnak adott lehetőséget a kezdőben: a feladó a Pénzügyőrben játszó Magyar Bálint, míg a feladóátló a Hollandiában légióskodó Pesti Marcell volt.
 

Az első szett elején a hatékonyabban támadó északmacedónok irányítottak, de a magyarok Pesti ászaival a játszma derekán fordítottak és három ponttal megléptek. A rivális is tudott újítani, és a rutinos Nikola Gjorgiev remek játékának köszönhetően jól hajrázva megszerezte a vezetést.  A második felvonást összeszedettebb játékkal kezdte a házigazda, amelynél több jó egyéni teljesítmény is akadt. A tavaly El-ezüstérmes északmacedónok a korábbinál több ki nem kényszerített hibát követtek el, a magyaroknál pedig Pesti mellett Blázsovics Péter is jó hatékonysággal támadott. Emellett a Koch-csapat rendezte blokkvédekezését, és jó sáncmunkájának is köszönhetően - ebben a játékelemben 5-0-ra nyerve a játékrészt - egyenlített.

 A harmadik etapra mintha mezt cseréltek volna a csapatok: a hazaiaknak szinte semmi nem sikerült, a vendégek pedig gyakorlatilag áthatolhatatlan falat húztak fel a hálónál. A szett elején kialakított nyolcpontos előnnyel végig jól gazdálkodtak az északmacedónok, akik így ismét előnybe kerültek. A negyedik szettre ismét változott a találkozó képe: a hazaiak újra megtalálták a ritmust, Hubicska Patrik stabil teljesítménnyel hálálta meg, hogy pályára került, Magyar pedig a jó támadásépítések mellett ászokkal is nehezítette az északmacedónok helyzetét. A kaposváriak ütőjátékosa pár bravúrt is bemutatott támadásban - ezzel többször is alaposan meglepve az északmacedónokat -, vezérletével pedig sikerült az egyenlítés a magyar válogatottnak.
 

A rövidített játszmát a több eredményes blokkot is bemutató rivális kezdte jobban, amely a térfélcserénél 8-4-re vezetett. A mérkőzés utolsó periódusa nem hozott újabb változást, így a magyaroknak meg kellett elégedniük a negyedik hellyel. A 135 perces összecsapás legeredményesebb játékosa Gjorgiev volt 28 ponttal, a magyaroktól Pesti 21 pontot szerzett.

(Fotó: Angela WEISS / AFP)