Férfi vízilabda BL – Nagy csatában nyert, az ötödik helyért játszik a Ferencváros

A Ferencváros 9-8-ra nyert csütörtökön az olasz Brescia ellen a férfi vízilabda Bajnokok Ligája belgrádi nyolcas döntőjében, így pénteken Vámos Márton csapatával, a görög Olympiakosszal az ötödik helyért játszik.

2023. június 1., 20:05

Szerző:

Mindkét együttes sok hibával kezdte a találkozót, az első gólra majd a negyed feléig kellett várni, ekkor Sztilanosz Argiropulosz egy labdaszerzés után egyedül úszott kapura, közeli lövésébe ugyan beleért az olaszok kapusa, de hárítani nem tudott. Az olasz ezüstérmes a korábban Egerben légióskodó Boris Vapenski révén fórból egyenlített, de a maradék egy percben a Ferencváros két akciógólt is szerzett Varga Dénesnek, majd Vigvári Vendelnek köszönhetően, utóbbi egy parádés ejtéssel talált be (3-1). 

A második negyed elején szerencsével zárkózott fel a Brescia, Konsztantyin Harkov lövése Vadovics Viktor blokkoló kezéről pattant a hálóba. Nem sokkal később Varga Dénes állította vissza a különbséget emberelőnyből egy gyönyörű kapásgóllal, a túloldalon azonnal jött a válasz, Jansik Szilárd kiállítását Harkov váltotta gólra. A Brescia fél perccel a nagyszünet előtt egyenlített, Edoardo Di Somma óriási bombagólt szerzett (4-4).

A harmadik negyedet Luca Damonte gyönyörű ejtése vezette fel, majd fórból - amelyet Varga Zsolt időkérése előzött meg - Danyiil Merkulov talált be (6-4). Az olaszok szintén létszámfölényben szépítettek, Fekete Gergő kiállítása alatt pedig egy újabb szerencsés góllal - ezúttal a blokkról kipattanó labda került tökéletesen vissza a riválishoz – egyenlítettek (6-6). Ezt követően percekig fel-le úszkáltak a játékosok megszakítás nélkül, egy-egy közepesen jó lövéssel, amelyet mindkét kapus magabiztosan hárított.

A záró nyolc perc elején Argiropulosz ötméteresével került újra előnybe az FTC, a zöld-fehérek kiválóan védekeztek, de támadásban kissé fáradtnak tűntek már ekkor. Az olaszok egy centergóllal egyenlítettek, majd Di Somma hajszálpontos és kőkemény lövésével a meccs során először a vezetést is átvették. A kisebb holtpontról Varga mozdította el a gárdát, amely aztán 48 másodperccel a vége előtt emberelőnybe került. Varga Zsolt időt kért, a fórt pedig Merkulov értékesítette.

Utolsó támadása előtt a Brescia is kikérte az idejét, megkapta a kiállítást, de az utolsó pillanatban Vogel védett, ezzel eldőlt a találkozó. A Ferencváros 9-8-ra nyert.

(Kiemelt képünkön: a ferencvárosi Varga Dénes (j) és Jacopo Alesiani, az olasz csapat játékosa a férfi vízilabda Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében, az 5-8. helyért játszott AN Brescia – FTC-Telekom Waterpolo mérkőzésen Belgrádban 2023. június 1-jén. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)